Potrivit expertei, Igor Dodon a fost un candidat slab şi va fi şi un preşedinte slab, menţionând că discursurile lui conţin mesaje contradictorii, construite în funcţie de profilul alegătorilor.

„După terminarea campaniei pentru mass-media din Federaţia Rusă a avut un mesaj adaptat cerinţelor Moscovei, pentru Chişinău are alt mesaj, în mass-media europene încă nu a fost intervievat, dar din adresările domniei sale sunt indicii că mesajul este diferit de cel de la Moscova. Pentru mine un preşedinte fără agendă proprie, influenţat de interese interne şi externe, de multe ori divergente în cazul Republicii Moldova, este un preşedinte slab”, a declarat Raluca Răducanu, care a ţinut să sublinieze că, până la alegerile parlamentare din 2018 este necesar ca atât diaspora, cât şi societatea civilă să solicite modificarea sistemului electoral, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, se poate presupune că pentru puterea actuală scrutinul acesta a fost un exerciţiu de fraudare în perspectiva alegerilor parlamentare.

„Pentru a exista şanse împotriva propagandei ruse trebuie mai întâi să existe strategii de contracarare a acestei propagande. La nivelul Uniunii Europene până acum aşa ceva, deşi s-a discutat, nu există. În Republica Moldova cu atât mai puţin. Pe de altă parte, rezultatele alegrilor din Uniunea Europeană vin şi ca răspuns la faptul că politicienii actuali, atât de la nivel naţional, cât şi de la nivel european, nu au reuşit să pună pe agenda discuţiilor lor la timp revendicările populaţiei. Sau nu au reuşit să răspundă temerilor acesteia. Şi, cred că ar putea să fie o lecţie pentru viitor, pentru că vor exista alegeri acum şi în România, şi în alte state europene, atât parlamentare, cât şi prezidenţiale, mai ales în Franţa, ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană nu este doar propagandă rusă, ci este şi eşecul politicienilor naţionali de a se adresa intereselor şi nevoilor cetăţenilor”, a conchis experta în politici europene.