Banii de la municipalitate – informaţie cu caracter privat

Primăria municipiului Chişinău este generoasă cu procurorii. Anul trecut, municipalitatea i-a achitat fostului procuror Sergiu Osoianu, în prezent preşedintele Judecătoriei Străşeni, peste un milion de lei (echivalentul a 50 de mii de euro). Această sumă ar fi contravaloarea unui apartament cu două camere.

Tot în 2015, municipalitatea i-a acordat procurorului Ruslan Caşu suma de 877 644 de lei. Întrebat de „Moldova Curată” despre ce litigiu este vorba, procurorul nu a vrut să răspundă, menţionând că această informaţie are caracter privat şi pentru mai multe informaţii să ne adresăm la Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Ulterior, a declarat totuşi că s-a judecat cu municipalitatea mai multă vreme, iar în 2009, CSJ a emis o hotărâre prin care a obligat Primăria să-i ofere spaţiu locativ. Procurorul a precizat că în acea perioadă nu a mai primit apartament, aşa că în 2014 a încheiat o tranzacţie de împăcare, prin care i-a fost acordată suma de circa 878 de mii de lei, contravaloarea unui apartament cu două camere. Anul trecut familia Caşu şi-a achiziţionat un apartament cu suprafaţa de peste 70 de metri pătraţi. Familia acestuia mai are însă un apartament obţinut cu douăzeci de ani în urmă.

Din declaraţia de avere a procurorului, vedem că el şi soţia sa au obţinut anul trecut un venit salarial total de peste 135 de mii de lei. Ruslan Caşu este proprietarul unui autoturism de marca Mercedes, fabricat în1994.

Candidat la funcţia de procuror general sancţionat disciplinar

Ruslan Caşu, în vârstă de 39 de ani, este unul dintre cei şase candidaţi care aspiră la funcţia de procuror general al ţării. El a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Studii Umanistice din Moldova. După ce şi-a obţinut diploma de licenţă, Ruslan Caşu a activat la Procuratura din raionul Hânceşti, apoi a fost transferat la Procuratura de nivelul Curţii de Apel Chişinău. De asemenea, acesta a activat în mai multe secţii în cadrul Procuraturii Generale: Secţia control al urmăririi penale, Secţia judiciar-penală, Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale. Acum, Caşu este procuror la Procuratura sectorului Ciocana din Chişinău.

În scrisoarea sa de motivare, Ruslan Caşu promite că prin capacitatea sa de a conduce, va schimba imaginea procuraturii: „Consider că gradul de pregătire juridică şi experienţa în domeniu îmi vor permite să contribui la asigurarea independenţei şi eficienţei procuraturii, dar şi la realizarea efectivă a îmbunătăţirii imaginii procuraturii, apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei şi ale societăţii, condiţie esenţială atât a statului de drept, cât şi a unei societăţi democratice“.

Imaginea candidatului însă a fost afectată acum şase ani, când a fost sancţionat disciplinar pentru încălcarea normelor Codului de etică al procurorului. În 2011, Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) l-a sancţionat pe Ruslan Caşu cu „mustrare”, din cauză că, aflat în concediu, a fost parte a unui conflict iscat într-un local din municipiul Chişinău. A fost necesară intervenţia poliţiei.

Ruslan Caşu a pierdut în ambele instanţe

Iniţial CSP a hotărât să nu-l sancţioneze, decizia însă a fost contestată de procurorul Victor Ababii, care, în 2012, era şeful Secţiei securitate internă în cadrul PG.

Colegiul disciplinar al CSP şi-a revizuit decizia, l-a recunoscut pe Ruslan Caşu culpabil de comiterea abaterilor disciplinare şi i-a aplicat sancţiunea disciplinară – „mustrare“. Potrivit Codului de etică, procurorul, atât în exerciţiul funcţiei, cât şi în afara exercitării atribuţiilor de serviciu „se va comporta în familie şi în societate adecvat normelor de convieţuire unanim recunoscute; se va comporta într-un mod în care să promoveze şi să menţină încrederea publicului în profesia de procuror”, este menţionat în hotărârea CSP.

Caşu a contestat în instanţă sancţiunea, iar în 2014, Judecătoria Râşcani şi Curtea de Apel Chişinău au menţinut decizia CSP. Procurorul a declarat pentru „Moldova Curată” că nu a mai contestat decizia instanţei de apel la Curtea Supremă de Justiţie.