Filmele prezentate anul acesta la ediţia 12-a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri şi de către criticii de film şi, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze şi europene numeroşi spectatori. Motto-ul festivalului din acest an este „Istorii din prezent”.

„Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflaţi în faţa unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoţioneze, să reflecteze, dar şi să se amuze. Acţiunea majorităţii lor are loc în zilele noastre”, a explicat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti.

Festivalul va fi inaugurat vineri, 4 noiembrie, de filmul plin de umor şi cu o muzică excelentă „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Povestea spusă cu graţie despre nişte muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului este, în acelaşi timp, un imn adus jazz-ului şi pionierilor acestuia. Înainte de prima proiecţie din cadrul festivalului, pe spectatori îi va aştepta la intrare şi o surpriză dulce, strâns legată de Polonia.

În ziua următoare, va putea fi vizionat filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuţie emoţionantă despre spiritualitate, despre viaţa de după moarte şi raportarea noastră faţă de propriul corp.

Prezentată duminică, 6 noiembrie, pelicula regizoarei Kinga Dębska, cu titlul „Vaci mai sunt fetele mele”, este povestea tragi-comică a două surori, Marta şi Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, îşi schimbă total atitudinea faţă de ele însele. Deşi filmul vorbeşte despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV.

Săptămâna următoare, pe 7 noiembrie, va începe cu proiecţia dramei psihologice „Înstrăinare” de Dariusz Gajewski, film care abordează o problemă foarte bine cunoscută în ţările Europei de Est - neputinţa emigranţilor în faţa instituţiilor internaţionale şi a procedurilor insensibile.

Anatomia răului” - thriller-ul lui Jacek Bromski, un creator cu o bogată experienţă, este o capodoperă a filmului de gen şi va fi prezentat în penultima zi a festivalului - 8 noiembrie.

Festivalul CinePOLSKA de la Chişinău se va încheia pe 9 noiembrie cu filmul „Statele unite ale iubirii” al tânărului regizor Tomasz Wasilewski. Un eveniment conex Festivalului CinePOLSKA îl va reprezenta expoziţia de fotografieKrzysztof Kieślowski”, pregătită de Fundaţia In Situ.

Prezentată la cinematograful Odeon cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la naşterea renumitului regizor şi a 20 de ani de la moarte, expoziţia prezintă personalitatea acestuia, concepţiile sale despre cinematografie, precum şi valorile după care s-a călăuzit în munca de regizor.

Potrivit organizatorilor, toate proiecţiile încep la ora 19:00, iar intrarea este liberă. Toate filmele au subtitrare în limba română. Multe detalii despre aceste filme puteţi găsi pe pagina culturapoloneza.ro.