Oamenii de rând susţin că autorităţile noastre sunt lipsite de credibilitate, iar cele de peste Ocean i-ar putea pune la respect pe responsabilii de furtul miliardului de dolari din bănci. 

„Congresul Statelor Unite ale Americii totuşi este o instituţie destul de serioasă ca să discute lucruri mărunte. Cred că dacă s-a pus în discuţie, ceva există. Eu personal am speranţă şi cred că se va rezolva. Până la urmă o să fie scoşi la suprafaţă şi se va face dreptate”, a declarat un cetăţean.

„Ştiu că acolo este pomenit Plahotniuc, vestitul nostru oligarh. Dacă s-ar implica ar fi foarte bine, că noi, poporul nostru aşa şi aşteptăm, că noi văd că nu vrem să acţionăm. Stau toţi şi citesc, privesc la televizor, dar nu se adună în Piaţa Marii Adunări Naţionale să protesteze. Acolo acţionează legea, este democraţie reală, nu ca la noi, la noi este demohoţie, adică furarea poporului”, a mai spus un om.

Acum o săptămână, parlamentarii republicani Randy Weber şi Trent Franks au introdus pe agenda Congresului Statelor Unite ale Americii o rezoluţie în care un şir de demnitari şi afacerişti din Republica Moldova, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, sunt suspectaţi de implicare în „jaful secolului”. Cei doi politicieni le cer entităţilor care se ocupă în SUA de investigarea fraudei bancare din Moldova să verifice dacă persoanele menţionate în document sunt implicate în jaf, iar dacă da - să fie sancţionate şi incluse într-o listă similară celei numite Magnitsky.

Solicitarea pentru un atare document a venit din partea liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a avut la Washington o întrevedere cu Randy Weber. Ministrul de Interne şi cel al Justiţiei, precum şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie au negat implicarea, iar ceilalţi demnitari vizaţi în rezoluţie nu au reacţionat deocamdată. Importanţa promovării acestui document a fost subliniată şi de către analiştii politici.
Unii dintre ei au spus că rezoluţia este o victorie a lui Andrei Năstase, adăugând că încercarea puterii de a ironiza pe seama subiectului nu face decât să o pună într-o situaţie penibilă.

Amintim că jaful din sectorul bancar moldovenesc a ajuns temă de discuţie şi în legislativul Marii Britanii. Un parlamentar a cerut ca pe ordinea de zi a Camerei Lorzilor să fie incluse mai multe chestiuni ce se refereau la corupţia din Republica Moldova şi deturnarea fondurilor din sistemul bancar.