Topul continuă cu un articolul „Terapia prin frică a lui Plahotniuc: Maşinăria media, dezlănţuită la turaţii maxime pentru a stopa protestele prin înfricoşarea oamenilor”, cu peste 48 de mii de vizualizări. În material se vorbeşte despre atacurile şi propaganda de la televiziunile controlate de oligarhul din PD, cu scopul de a băga în oameni frică, astfel ca aceştia să nu mai participe la protestele faţă de regimul de la guvernare


„Moldova, în cifre: În spatele luptei politice, trei milioane de oameni înfruntă viaţa în cea mai săracă ţară din Europa” este un articol cu peste 37 de mii de accesări. Este vorba despre o radiografie a situaţiei economice din Republica Moldova, realizată de portalul român Economica. „Dincolo de lupta internă pentru putere şi de ciocnirea sferelor de influenţă geopolitice, de dansul murdar dintre oligarhii de la vârful „lanţului trofic” şi elitele politice, găsim cea mai săracă ţară din Europa. Empatia şi o minimă decenţă ne spun că drama care se desfăşoară pe străzile Chişinăului, făcând abstracţie de interesele de la vârf şi de figurile dubioase remarcate de diverşi observatori, este în primul rând una umană, reprezentativă pentru lupta a 3,5 milioane de suflete care caută o ieşire din capcana în care i-a prins istoria”, scrie portalul de la Bucureşti.

În continuare vine o investigaţie tot din presa română, cu privire la conexiunea pe care o face oligarhul Vladimir Plahotniuc între mafia rusă şi unii politicieni din România. O importantă structură internaţională de securitate, care l-a monitorizat pe controversatul om de afaceri, a descoperit că Plahotniuc este unealtă a temutului sindicat al crimei Solnţevskaia Bratva, scrie EVZ, materialul fiind citit pe Jurnal.md de aproape 36.000 de ori.

O altă ştire de top, cu 33.800 de vizualizări, este declaraţia expertului economic Sergiu Tofilat, care susţine că ANRE a decis să revizuiască tarifele la gaz într-un mod netransparent şi că, de fapt, preţul trebuia redus cu peste 20 la sută, nu cu 10,9%.

Topul continuă cu un raport privind situaţia din sectorul bancar, care avertizează că în 2016 sectorul bancar s-ar putea confrunta cu un deficit de lichidităţi din cauza unui nou şoc valutar sau a schemelor frauduloase. „Diminuarea depozitelor, însoţită de înrăutăţirea calităţii portofoliului de credite, ar putea crea un anumit deficit de lichiditate în sectorul bancar. În această situaţie, multe bănci vor fi nevoite să procure mijloace băneşti de la BNM, ceea ce ar putea majora şi mai mult costurile de împrumut în contextul înăspririi politicii monetare. Acest scenariu ar putea fi generat de următoarele riscuri: un nou şoc valutar amplificat de anticipările pesimiste ale populaţiei privind evoluţiile economie; o nouă perturbare a sectorului bancar, cauzată de realizarea schemelor frauduloase; perpetuarea şi chiar agravarea crizei politice”, se spune în analiza economică. Ştirea a acumulat peste 27 de mii de vizualizări.

Declaraţia fostului reprezentant special UE la Chişinău, Kálmán Mizsei, care spune că UE, Statele Unite şi România trebuie să încurajeze tragerea la răspundere a guvernanţilor corupţi, iar „acţiunile Platformei DA şi implicarea altor ONG-uri este oportunitate pentru a cere o guvernare onestă”, intră în top cu peste 21.500 de accesări.

Topul se încheie cu o declaraţie a liderului Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, privind necesitatea formării la Chişinău a unui bloc electoral antioligarhic, o alianţă a proeuropenilor. „Pentru a nu-l avea pe Plahotniuc preşedinte şi să fim la cheremul finului său, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, trebuie să acţionăm şi să formăm o alternativă politică cu Maia Sandu, cu Ion Sturza etc. Există potenţial pe zona proeuropeană”, a declarat Andrei Năstase, într-un interviu pentru Epoch Times România. Ştirea a fost citită de aproape 13 mii de ori.