Anatolie Ghilaş, directorul de la Cadastru, controversatul multimilionar cu afaceri mănoase

Anatolie Ghilaş, naşul ex-premierului Vlad Filat din prima căsnicie, a lucrat zece ani în oficiul cadastral din Chişinău. Anterior a fost membru al Curţii de Conturi. În aprilie 2011 a fost desemnat director general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. Oficial încasează, lunar, un salariu de circa 10.000 de lei, soţia acestuia însă are afaceri de sute de milioane de lei. Galina Ghilaş este fondatoarea a două firme – Lusmecon S.A., specializată în construcţii şi care a câştigat licitaţii de sute de milioane de lei, bani publici, şi Mol-Hart SRL, specializată în servicii.

În ultima declaraţie cu privire la venituri şi proprietate, cea din 2014, Ghilaş indică sumele încasate din afacerea soţiei: venitul de 600.000 de lei din salariul acesteia, alte 580.000 de lei dividende, precum şi 143.000 de lei dobândă din contul bancar. Şeful de la Cadastru mai raportează trei terenuri pentru construcţie, dobândite prin donaţie sau cumpărate în 2005, 2008 şi, respectiv, 2013. Acestea au o valoare cadastrală cumulativă de 220.000 de lei. Soţii Ghilaş mai au în proprietate un apartament şi trei case de locuit impresionante. Apartamentul, dobândit în 2009 printr-un contract de antrepriză, are 110 metri pătraţi şi o valoare cadastrală de 750.000 de lei. O casă de locuit cu două construcţii auxiliare a fost obţinută printr-un act de donaţie în 2003. Deşi are o suprafaţă de 177 de metri pătraţi, casa este evaluată la doar 144.000 de lei. O altă casă de locuit, cu o construcţie auxiliară, a fost finisată în 2006 şi este estimată la 763.000 de lei. A treia casă, cu cinci construcţii auxiliare, şi o suprafaţă de 108 metri pătraţi a fost terminată în 2009 şi valorează cadastral 214.000 de lei. Valoarea de piaţă a imobilelor soţilor Ghilaş este, bineînţeles, mult mai mare.

La capitolul bunuri mobile, şeful de la Cadastru raportează două autovehicule de model GAZ, din 1958 şi un BMW, dobândit în 2011, toate estimate la 39.000 de lei. Şi conturile bancare ale familiei Ghilaş sunt pline. Aceştia au depozite în valoare de 3,1 milioane de lei. În afară de firmele soţiei, directorul de la Cadastru mai raportează cota-parte la S.A. Banca Socială.

De-a lungul timpului, atât Anatolie Ghilaş, cât şi soţia acestuia au ajuns în vizorul presei. În mai 2014 reporterii de la Jurnal TV au scris despre casele de lux ale directorului de la Cadastru, ce pot fi recunoscute uşor după iniţialele funcţionarului, care se rotesc pe faţade. Atunci jurnaliştii au scris şi despre casele din vecinătatea familiei Ghilaş, dintr-un cartier al orăşelului Codru, în care locuiesc soacra şi fiica lui Anatolie Ghilaş. Este vorba despre două case care nu sunt înregistrate la oficiul cadastral, de parcă nici nu ar exista. În noiembrie 2014, în urma difuzării reportajului despre imobilele şefului de la Cadastru, acesta a fost supus unui control al Comisiei Naţionale de Integritate. Cauza a fost însă clasată. 

O altă investigaţie, semnată de RISE Moldova, relevă că Galina Ghilaş, figurează ca asociat unic într-o altă companie, în afară de primele două raportate. Or, Mol-Hart SRL, firmă în care soţia directorului de la Cadastru deţine 100%, este, la rândul ei, fondator unic al Grinarid SRL, care are un capital social de peste 1,2 milioane de lei, iar printre activităţile declarate se numără închirierea bunurilor imobiliare proprii. Aceasta, împreună cu Mol-Hart SRL, îşi au sediul într-o clădire administrativă de pe str. Armenească din Capitală. Jurnaliştii de la RISE au descoperit că Anatolie Ghilaş a evitat să declare şi cota de 1,02% (22 500 lei) pe care o deţine la Moldova Leasing SRL, firmă care are un capital social de peste 2,2 milioane de lei.
O altă investigaţie semnată de RISE o are în vizor pe soţia directorului de la Cadastru. Astfel, în ancheta „Codrii Shorheiului”, jurnaliştii scriu că lângă tabăra Andrieş, prin hotărâre de Guvern, co-proprietari ai unui lot de 2,4 hectare de pădure au devenit firmele Furşet SRL şi Mol-Hart SRL. La schimb au dat statului peste cinci hectare de terenuri agricole. La momentul tranzacţiei, în iulie 2003, asociat unic al companiei Mol-Hart era Galina Ghilaş, soţia şefului de la Cadastru.

O altă investigaţie legată de numele Galinei Ghilaş dezvăluie afacerile pe care aceasta le are cu statul. Astfel, jurnaliştii de la Moldova Curată au descoperit că firma soţiei şefului Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a câştigat în anii 2012 şi 2013 două licitaţii, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparaţia drumului Rezina-Orhei-Călăraşi. Potrivit auditului Curţii de Conturi, firma a executat lucrări la preţuri majorate, încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancţiune companiei ce nu şi-a onorat nici până în acest moment obligaţiile contractuale, scriu jurnaliştii.

Viorel Moşneaga, şeful latifundiar de la Achiziţii, cu licitaţii de milioane câştigate de familie

Viorel Moşneaga a venit la Agenţia de Achiziţii Publice pe 21 noiembrie 2013, în calitate de director adjunct, după ce, în 2003-2013, activase tot în domeniul achiziţiilor, la Direcţia finanţele economiei naţionale, cheltuieli capitale şi achiziţii publice din cadrul Ministerului Finanţelor. Un an şi jumătate mai târziu, la 21 aprilie 2015 devine director al acestei instituţii. În iulie 2015, Viorel Moşneaga a fost supus unui control din partea Comisiei Naţionale de Integritate care a depistat mai multe nereguli la completarea declaraţiei funcţionarului pe venituri şi proprietate (anul 2013), dar cauza a fost clasată. Potrivit actului de constatare al CNI, „Moşneaga Viorel a specificat că omisiunile şi greşelile admise la completarea declaraţiei pentru anul 2013 au fost admise din neştiinţă şi nu din intenţii de a tăinui sau ascunde proprietăţile deţinute, toate omisiunile fiind declarate în declaraţia pentru anul 2014”.

În acea declaraţie, Moşneaga raportează 60 de terenuri agricole şi extravilane, înregistrate pe numele său sau al soţiei, cumpărate sau obţinute prin schimb de terenuri în anii 2010-2014. Terenurile deţinute de familia Moşneaga se întind pe o suprafaţă de 46 de hectare, având o valoare cadastrală cumulativă de jumătate de milion de lei. Valoarea de piaţă a acestora însă e mult mai mare. Terenurile sunt amplasate în satele Tudora şi Crocmaz, din Ştefan Vodă. Soţii Moşneaga mai deţin în proprietate un apartament cu trei camere, cu suprafaţa de 48,3 metri pătraţi, amplasat pe strada Independenţei din Chişinău, cumpărat în 2005 de soacra şefului de la Achiziţii, Ludmila Ganenco şi oferit în acelaşi an, prin donaţie, fiicei sale, Viorica Ganenco, soţia lui Viorel Moşneaga, precum şi două autovehicule – un Audi A6, procurat în 2008 cu 130.000 de lei şi o Toyota Yaris achiziţionată în 2013 cu 60.000 de lei. În 2014, Viorel Moşneaga a raportat un venit din salariu de 90.000 de lei, iar din calitatea de reprezentant al statului în trei societăţi pe acţiuni, alte peste 85.000 de lei. În declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietate, şeful AAP nu indică că ar avea vreo firmă. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) demonstrează că nici el, nici soţia sa nu sunt proprietari, oficiali, de SRL-uri. O anchetă recentă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, realizată împreună cu Ziarul de Gardă demonstrează că sora lui Viorel Moşneaga este fondatoarea unei firme care câştigă licitaţii de milioane de lei. Aldos Grup SRL a fost fondată în 2005 de sora şefului de la Achiziţii, Diana Cotruţa, pe când aceasta avea doar 21 de ani, şi de asociatul său, Ion Avram. Genul principal de activitate al SRL-ului sunt lucrările de construcţie, iar în 2012, compania a raportat, din vânzări, peste 2,6 milioane de lei. Conform informaţiilor de pe site-ul AAP, www.tender.gov.md, doar din 2011 până în prezent, firma a câştigat nu mai puţin de 20 de licitaţii publice. Coincidenţă sau nu, dar, din momentul în care Viorel Moşneaga a devenit director adjunct al AAP (noiembrie 2013) contractele încheiate de firma familiei cu statul şi aprobate de Agenţie au devenit mult mai grase, toate de peste jumătate de milion de lei. În total, doar în 2014-2015, de când Viorel Moşneaga este în conducerea AAP, firma familiei sale, Aldos Grup, a obţinut opt contracte cu mai multe instituţii ale statului, în valoare totală de 34,9 milioane de lei.

Cel mai mare contract câştigat de Aldos Grup, în valoare de 10,3 milioane de lei, a fost înregistrat la AAP recent, pe 6 octombrie 2015. Contractul prevede construcţia apeductului pentru aprovizionarea cu apă a satului Slobozia, raionul Ştefan Vodă. De altfel, rezultatele acestui tender au fost contestate de două dintre firmele participante, Uralis SRL şi Litarcom SRL, dar AAP, condusă de Viorel Moşneaga, a respins pretenţiile acestora. În ansamblu, şase din cele mai valoroase şapte contracte atribuite companiei Aldos Grup în urma licitaţiilor publice, au fost contestate de ceilalţi participanţi.

Viorel Moşneaga ne-a spus că nu cunoaşte detalii despre firma Aldos Grup. „Este foarte straniu că legaţi o oarecare firmă cu familia mea sau cu mine. Nu-mi aparţine mie sau soţiei mele nicio firmă. Nu am avut nicio firmă în viaţa mea. Admit că e scrisă pe numele surorii mele, dar nu prea sunt la curent cu ce se ocupă sora mea sau fratele meu”, ne-a spus Viorel Moşneaga. L-am întrebat pe acesta cum explică faptul că firma a câştigat zeci de milioane doar după ce a venit la conducerea Agenţiei. „Cu siguranţă, este o interpretare eronată şi rău intenţionată. Nu vă supăraţi, dar nu vreau să comentez. Consider incorect să comentez. Chiar nu sunt documentat. Nu cunosc. E o firmă ca toate firmele şi nu mă priveşte. Categoric nu am influenţat. Din câte cunosc, ei au făcut o careva firmă...”, a spus funcţionarul.

Continuarea citiţi pe anticorupţie.md