În poza de mai sus o să vedeţi ce cheltuieli a mai pus la cale Moldova 1, televiziunea de stat. O televiziune a cărei audienţă a îmbătrânit foarte mult… S-a întâmplat din cauza unor diletanţi, din cauza unei bătăi de joc fără oprire. Aici nu mai este vorba de subordonare politică, nu. Pentru că şi Pervîi Kanal este un canal propagandistic, dar ce programe de divertisment are? Cât de interesante sunt? Moldova 1 nu reuşeşte să se rupă din perioada brejnevistă a televiziunii. Pur şi simplu nu este în stare. Iar problema nu este în oamenii care muncesc acolo. Problema este de management. Habarnist, fără să ştie televiziune modernă, puşi pe căpătuială.

Poza de mai sus ne arată dimensiunile dezastrului. Este un document care mi-a fost pus la dispoziţie, pe surse, de cineva din interior. Într-un moment în care Moldova nu are bani să-şi plătească pensiile, salariile bugetarilor, ce cheltuieli a mai inventat Moldova 1? Sursele mele îmi spun că doamna preşedinte a TRM şi-a angajat nu unul, nu doi, ci trei consilieri. Unul pe probleme financiar-bancare, unul pe probleme economice, unul juridic. Vedeţi poza de mai sus. Salariile consilierilor, despre care îmi vorbesc sursele, nu sunt de aruncat la gunoi: 6830 de lei. Cam 300 de euro. Şi acesta este leafa de bază. Cine ştie cât scrie, de fapt, pe fluturaşul de salariu la sfârşit de lună, cu toate sporurile şi adaosurile… Mă rog, din punctul meu de vedere, nu este un salariu mare dacă televiziunea asta ar performa. Din păcate, nu reuşeşte, aşa că mă gândesc, cine mai ridică asemenea salarii în Republica Moldova? Învăţătorii, educatorii, profesorii, medicii, funcţionarii?

Şi nu este totul. Trecem peste rubrica Serviciul Audit Intern. Deşi şi aici salariile sunt bune. Ajungem la Serviciul programe ”Moldova 2”. Stop! Cum? TRM vrea să lanseze Moldova 2? De ce? Pe ce bani? Cât de performantă va fi televiziunea asta? Nu ştim. Ştim doar că a apărut pe schema de personal un şef de serviciu de programe cu un salariu de 7370 de lei. În aceste condiţii am câteva întrebări pentru conducerea TRM. Le lansez în public, poate reuşim împreună să punem presiune şi să aflăm nişte informaţii de la ei. Nu de alta, dar ultima dată când am scris despre neregulile de la TRM nu s-a întâmplat absolut nimic. Să vă amintesc, atunci am arătat că CV-ul doamnei Olga Bordeianu, care candida la funcţia de preşedinte a TRM, conţinea foarte multe inexactităţi. Le găsiţi aici. Cu tot scandalul care s-a declanşat ulterior, membrii Consiliului de Observatori au votat pentru această candidatură. De ce? Să ne spună cel care conduce Moldova şi… Moldova 1.

Aşadar, întrebările:

1. De ce are nevoie de preşedintele TRM de trei consilieri?
2. În bază căror concursuri au fost angajaţi cei trei consilieri şi ce relaţii există între aceştia şi preşedintele TRM?
3. De ce are nevoie Moldova de Moldova 2, în condiţiile în care Moldova abia de îşi permite Moldova 1?
4. Cât ne-ar costa Moldova 2 şi de unde vom lua banii? Din împrumuturile pe care ni le dă România? Sau poate de la FMI?

Articol semnat de Vitalie Cojocari