Apelul a fost adresat membrilor Alianţei Europene a Consiliilor Independente de Presă (AIPCE), din care fac parte structuri de autoreglementare jurnalistică din 31 de ţări. În apel se spune că Republica Moldova este o ţară care apare în peisajul mediatic internaţional foarte rar şi doar cu ocazia unor evenimente extreme sau inedite. Actualmente Moldova trăieşte exact un astfel de eveniment dramatic, care trezeşte interesul mass-mediei internaţionale: un lung şi traumatizant proces de instituire a noului guvern, pe fundalul protestelor masive care tensionează societatea până la un indicator care fac evenimentele publicabile pe paginile multor ziare europene.

„Constatăm, însă, că mai multe ediţii străine au plasat ştiri eronate despre realitatea moldovenească şi înţelegem că acestea nu se bazează pe elementare acţiuni de informare, obligatorii pentru jurnalismul de calitate. Ca urmare, interpretările eronate ale mass-media internaţionale sunt preluate de unele medii locale şi utilizate în calitate de argumente în acţiuni de manipulare evidentă”, se menţionează în apel.

Preşedinta Consiliului de Presă a declarat că îndeamnă jurnaliştii străini să se informeze mai mult şi din surse sigure. „Am găsit de cuviinţă să facem acest apel către Alianţă ca aceasta să ne ajute să atragem atenţia colegilor noştri că ei nu au avut o abordare foarte profesionistă şi etică în reflectarea evenimentelor şi că nu au făcut uz de toate sursele în mod corect şi profesionist”, a notat Ludmila Andronic.

„Am făcut apel ca să-i determinăm pe colegii din străinătate atunci când scriu despre Republica Moldova să se informeze mai mult şi să găsească mai multe surse, alternative pentru a putea prezenta cât mai obiectiv, echidistant şi echilibrat evenimentele din ţară, pentru ca sensul acestora să nu fie denaturat şi imaginea Republicii Moldova să nu aibă de suferit”, a mai spus preşedinta Consiliului.

Apelul a fost expediat inclusiv pe toate adresele Consiliilor de Presă care fac parte din Alianţă.