Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit, lovit cu pumnii în cap şi numit „Iuda” după ce a votat pentru învestirea noului Guvern, condus de democratul Pavel Filip. Printre cei care au ajuns la spital se numără şi unul din liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Chiril Moţpan. Acesta a fost lovit de un poliţist cu o bâtă în cap. Pe lângă protestatarii cu viziuni pro-europene, adunaţi la chemarea Platformei „Demnitate şi Adevăr”, în faţa Parlamentului au venit şi susţinătorii PSRM şi cei ai „Partidului Nostru”, condus de pro-rusul Renato Usatîi.

Au ignorat procedura legislativă

Protestatarii au rupt uşa din spatele Parlamentului şi au pătruns în interior, dar au fost opriţi de poliţie. Ei s-au înfuriat după ce deputaţii au sărit, la propunerea liderului PD, Marian Lupu, peste procedura legislativă şi au votat învestirea Guvernului în mai puţin de 30 de minute. În timp ce în Parlament, Pavel Filip vorbea despre faptul că guvernul său ar avea sprijin popular, pe fundal se auzeau scandările mulţimii „Ruşine!”, „Afară!”, „La puşcărie!”. Premierul Pavel Filip a ieşit din clădirea Parlamentului printr-un coridor asigurat de poliţişti, iar deputaţii au fost evacuaţi printr-o galerie secretă şi deghizaţi în poliţişti.

La mai puţin de jumătate de oră după ce purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, a anunţat la TV că procedura de depunere a jurământului de către noii miniştri nu va avea loc miercuri şi că şeful statului va reveni la această chestiune joi, în prima jumătate a zilei, la Reşedinţa de Stat, la miezul nopţii, după cordoanele de poliţie, a avut loc, totuşi, depunerea jurământului în faţa preşedintelui Timofti. În cadrul ceremoniei, şeful statului a adresat un apel la calm tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, cerând evitarea violenţelor.

Au depus jurământul pe furiş

Nicolae Timofti şi-a exprimat speranţa că „noul guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică şi condiţii de interimat, va şti să administreze cu competenţă şi pricepere situaţia dificilă în care se găseşte acum Moldova”. Este vorba, în primul rând, de „stabilizarea situaţiei economice şi financiare, care să permită efectuarea plăţilor sociale în regim normal - în acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituţiile financiare internaţionale”, a spus preşedintele.

Joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al şefului statului a organizat un briefing în cadrul căruia a recunoscut că a dezinformat opinia publică şi şi-a anunţat demisia.

Partenerii externi salută învestirea noului Guvern

Ambasada SUA la Chişinău a emis un comunicat prin care îndeamnă la calm şi cheamă toate părţile să se abţină de la acţiuni violente. Totodată, misiunea diplomatică îndeamnă autorităţile să se întâlnească imediat cu protestatarii pentru a discuta îngrijorările în mod deschis şi transparent. Cu o zi înainte, ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit explica în cadrul unei emisiuni televizate că „alegerile anticipate ar fi o soluţie proastă pentru Republica Moldova şi i-ar frâna dezvoltarea”.

Şi Ministerul român al Afacerilor Externe a îndemnat la calm şi a făcut apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Filip, Guvern care, se menţionează în comunicatul citat, „a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău”: „Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării”, se arată în comunicatul diplomaţiei române.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că prin învestirea noului Guvern la Chişinău, Republica Moldova a realizat un pas important în depăşirea crizei politice. „Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană. Noul Guvern de la Chişinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate şi realizate. Urmăresc cu atenţie evoluţia de pe scena politică de la Chişinău şi îi asigur pe partenerii noştri de întregul sprijin al României”, a spus preşedintele Iohannis.

Comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, a salutat votarea noului guvern de la Chişinău şi a promis sprijin financiar european „ îndată ce FMI îşi va da acordul”: „UE ar trebui să susţină orice guvern care este gata să întreprindă reformele necesare” a declarant comisarul Hahn, în cadrul unei dezbateri pe marginea implementării Acordurilor de Asociere semnate de UE cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

ULTIMĂ ORĂ

Joi dimineaţă, socialiştii au anunţat că vor contesta, la ora 14,00, la Curtea Constituţională învestirea Guvernului Filip, invocând ignorarea procedurii legislative.

Pe de altă parte Procuratura a anunţat că a declanşat o cauză penală pe faptul protestelor violente din 20 ianuarie 2016, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de „dezordini în masă”.

La această oră, Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului este din nou plină de manifestanţi. Liderii Platformei „Demnitate şi Adevăr” au anunţat miercuri seară „mobilizare generală” şi au spus că astăzi protestatarii vor reveni în faţa Parlamentului. „Mobilizare generală” au anunţat şi socialiştii, şi „Partidul Nostru”. Aceştia au anunţat că mai multe autocare cu manifestanţi din teritoriu s-au îndreptat spre Chişinău.