„Să ne amintim că anul 2015 a debutat prin două iniţiative legislative care au fost criticate foarte mult de breasla jurnalistică, de comunitatea internaţională, de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Este vorba de acele proiecte de lege care au fost frumos ambalate în lupta cu propaganda rusească, dar în realitate au inclus multe prevederi de natură să limiteze libertatea de exprimare şi libertatea presei în ţara noastră. Autorii acestui proiect de lege, să ne amintim cine sunt ei, este vorba de deputaţii Partidului Democrat, care este principalul autor al acestui proiect de lege, proiect care a fost subsemnat şi de către deputaţii Partidului Liberal Democrat”, a declarat Petru Macovei la Europa Liberă.

Expertul afirmă că reformele în Republica Moldova pe segmentul mass-media, practic, s-au blocat, în ultimii trei ani nu s-a întâmplat nimic relevant în acest domeniu, cu excepţia unei modificări la Codul Audiovizualului, prin care s-a impus obligativitatea radiodifuzorilor de a prezenta aşa-numitele declaraţii de transparenţă a proprietăţii.

„Au fost depuse primele declaraţii de proprietate care nu ne-au adus foarte mari surprize, doar să ştim, cu acte în regulă, că avem moguli de presă care controlează instituţii mass-media şi manipulează opinia publică prin intermediul acestora. Iar când spun „manipulează”, mă bazez pe rapoartele de monitorizare în campania electorală pentru alegerile locale din 2015 şi rapoartele Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Deci, această modificare este sigur benefică, dar este doar un prim-pas, chiar jumătate de pas. Pentru că trebuie să se ia măsuri care ar limita concentrarea mass-media, or nivelul de concentrare a mass-mediei a atins cote extrem de alarmante şi pluralismul mesajelor transmise de către jurnalişti s-a diminuat foarte mult”, a adăugat expertul.

Referindu-se la lupta cu propaganda internă, dar şi externă, Petru Macovei a menţionat că CCA trebuie să fie obligat prin lege să monitorizeze cu statut permanent instituţiile media, televiziunile în principal, care sunt retransmise în Republica Moldova.

„Din păcate, aşa cum se întâmplă la noi, mai în toate domeniile lucrurile trenează, nu există aceeaşi celebră voinţă politică pentru a modifica legislaţia în aşa fel, încât, unu la mână, în CCA să fie persoane competente, care ar putea să facă anumite constatări pe acest segment. Şi doi, să aibă capacitatea şi permisiunea legală de a aplica asemenea măsuri drastice. Iar acest lucru se întâmplă, din nou, din cauza că există interese personale private la mijloc. Or, acelaşi Plahotniuc retransmite postul Pervîi Kanal din Federaţia Rusă, care este unul din cele mai înveterate, propagandişti, purtători ai mesajelor propagandistice de la Kremlin. Deputatul Partidului Liberal Democrat, Chiril Lucinschi, a retransmis postul NTV-Moldova, dar aici trebuie să facem o paranteză, că am asistat şi la o încercare totuşi din partea acestui proprietar de a acoperi emisiunile de ştiri şi emisiunile informativ-analitice, după data de 1 mai 2015 acest lucru s-a întâmplat. Cu toate acestea, prestaţia CCA este jalnică în acest moment, această instituţie s-a manifestat în special în a doua jumătate a anului 2015 că este una controlată politic şi la cheremul politicienilor. Iar ultima decizie prin care unei Societăţi cu Răspundere Limitată, care este proprietatea unui deputat socialist, i s-a eliberat licenţa pentru retransmisia în Republica Moldova a aceluiaşi post NTV din Federaţia Rusă, chiar dacă cu unele modificări, indică foarte clar, din punctul meu de vedere, asupra faptului că oamenii, politicienii care controlează unii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, şi-au schimbat cumva tactica referitoare la pretinsa luptă cu propaganda rusească, pentru că au găsit alte modalităţi care să servească intereselor private. Pentru că sunt absolut convins că nu se gândesc la interesul public în momentul în care adoptă anumite decizii de această manieră”, a conchis expertul media.