În coridorul secţiei de arsuri a Centrului republican de leziuni termice l-am întâlnit pe Eugen Sârbu din Antoneşti, Ştefan-Vodă. Bărbatul este tatăl a doi copii şi naş de botez al unei femei care au avut de suferit în urma exploziei din 9 ianuarie. Confuz şi speriat de tragedia copiilor săi, acesta a ridicat din umeri şi ne-a spus că se roagă lui Dumnezeu.

Peste câteva momente, a apărut un tânăr bandajat pe cap şi mâini. Nu i se vedea faţa, doar ochii şi buzele arse şi umflate. Era fiul său, Sergiu, de 20 de ani. Fiica sa, în vârstă de 25 de ani, este la Spitalul de Arşi din Bucureşti. „Nu ştiu cum se simte acum. Medicii fac tot posibilul”, ne-a relatat bărbatul. Sergiu ne-a spus că nu-şi aminteşte nimic ce a fost acolo: „Am mers la soră-mea. Mâncam… Şi nu-mi mai amintesc nimic”.

Vor fi vulnerabili la orice infecţie

Potrivit şefului Secţiei arsuri, Octavian Cirimpei, starea pacienţilor se îmbunătăţeşte. Toţi au suferit arsuri grave la mâini, faţă şi spate. Ei se vor afla în spital cel puţin o lună de zile. Opt au suportat intervenţii chirurgicale de curăţare a pielii şi de pregătire pentru transplanturi. Potrivit estimărilor medicilor, victimele exploziei vor avea sechele pentru tot restul vieţii: vor face bronşite şi vor fi vulnerabili la orice infecţie. „Nu este exclus că unii pacienţi vor avea grad de invaliditate pentru că au arsuri profunde la degete”, ne-a declarat medicul.

Doctorul Cirimpei ne-a mai spus că patru persoane din cele aduse în secţie nu au avut niciodată poliţă de asigurare medicală obligatorie şi nu au fost angajate, patru persoane au avut poliţă de asigurare activă şi patru au fost asigurate din sursele de rezervă ale Ministerului Sănătăţii. Reprezentanţii Serviciului de informare al CNAM ne-au anunţat că toate persoanele care au avut de suferit în urma incidentului sunt în prezent asigurate.

Cu acte „în regulă” şi cu butelie de gaz în local

Funcţionara primăriei Marcela Donţu a afirmat pentru JURNAL de Chişinău că administratorii localului au prezentat actele necesare prevăzute de regulamentul privind eliberarea autorizaţiei de funcţionare. Potrivit ei, niciun funcţionar de la direcţia pe care o conduce nu a efectuat niciun control la această cafenea. „Controalele se fac doar în cazurile în care parvin sesizări din partea organelor de control, în cazul expirării termenului de valabilitate al autorizaţiei de funcţionare şi în cazul când sunt depuse reclamaţii din partea consumatorilor”, ne-a mai spus Donţu.

Incendii de acest fel ar putea să se producă şi în alte localuri similare din Piaţa Centrală. Potrivit ofiţerului de presă al Serviciul Situaţii Excepţionale, Liliana Puşcaşu, în urma verificărilor efectuate la obiectivele din piaţă s-a constatat că încăperile nu sunt dotate cu sisteme de semnalizare de incendiu, lipsesc mijloacele de stingere, uşile nu au deschidere în direcţia evacuării, iar instalaţiile electrice sunt montate cu încălcări ale regulilor de apărare împotriva incendiilor. De asemenea, lipsesc planurile de evacuare în caz de situaţii de risc”.

Liliana Puşcaşu ne-a informat că a fost creat un grup mic din ofiţeri din cadrul Inspectoratului general de poliţie, specialişti ai Laboratorului experimental antiincendiar, care urmează să stabilească circumstanţele şi cauza finală a acestei explozii. Pentru moment, s-a stabilit că incendiul a izbucnit din cauza că furtunul dintre aragaz şi butelie era spart.

Chirtoacă dă vina pe agentul economic

„Noi, pompierii, am fost scoşi din 2006 din grila instituţiilor cărora li se cere acordul la funcţionarea anumitor obiective. Autorizaţia de funcţionare a acestor agenţi economici este emisă de Direcţia comerţ a Consiliului municipal Chişinău”, a spus şeful adjunct al Serviciului Situaţii Excepţionale din mun. Chişinău, Liviu Merzinco. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei de luni a Consiliului municipal, a declarat că „vina principală pentru acest incendiu o poartă agentul economic ce şi-a permis să aducă o butelie în local în mod ilegal”.