Prim-ministrul i-a îndemnat să fie patrioţi şi să revină acasă, chiar dacă a recunoscut că autorităţile nu le oferă nimic în afară de strategii. 

„Ne-am dori ca diaspora noastră să revină acasă, să creăm condiţii pentru a valorifica tot ce acumulaţi mai bun în afara ţării, dar deocamdată ne axăm pe...strategii...O revenire acasă, ar fi în cele din urmă un gest de patriotism”, a declarat Valeriu Streleţ.

Moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării spun, însă, că nu au pentru ce să revină, în condiţiile în care motivele care i-au făcut să plece nu au dispărut.

Printre cetăţenii care au plecat din ţară în căutarea unui trai mai bun, se numără şi Valentina Geamănă din raionul Hânceşti. Pedagog de profesie, femeia este stabilită cu familia de 16 ani în Italia.

A schimbat locul de muncă de la şcoala din satul Negrea pe unul de menajeră în oraşul italian Bolzano, pentru că acolo are un salariu care-i permite să le ofere un viitor copiilor ei.

Valentina Geamănă spune că evenimentele din ultima perioadă din Moldova, precum jaful secolului, despre care se vorbeşte în presa din toată lumea, i-a descurajat şi mai tare pe cei aflaţi în străinătate.

Datele Biroului de Migraţie şi Azil arată că aproximativ 800 de mii de moldoveni muncesc peste hotarele ţării. Cifrele neoficiale sunt, însă, cu mult mai mari.