Deşi au poliţă de asigurare medicală, pacienţii de la Spitalul Raional Floreşti sunt trimişi la farmacie să-şi procure medicamente de care ar trebui să beneficieze gratuit.

Spitalul nu mai primeşte medicamente de la furnizori pentru că a acumulat datorii de 800 de mii de lei faţă de aceştia. Deficitul este chiar mai mare, aproape dublu, deoarece instituţia nu şi-a plătit facturile pentru serviciile comunale şi nu a achitat nici până în prezent lucrări de reparaţie efectuate anul trecut. De vină sunt politicile statului, afirmă medicul-şef, Sergiu Sochircă.

Asta deşi pentru o maşină de serviciu directorul spitalului a găsit bani. El circulă cu o Skoda de peste 300 de mii de lei pe care a achiziţionat-o anul trecut din surse financiare extrabugetare acumulate de instituţie, adică din plăţile făcute de pacienţii care nu au poliţă de asigurare.

Pe de altă parte, unii reprezentanţi ai Consiliului Raional Floreşti, susţin că situaţia ar fi chiar mai proastă, iar datoriile - mult mai mari.

Solicitat să comenteze, viceministrul Sănătăţii Andrei Uncuţa a declarat că va oferi o reacţie după ce se va informa. Precizăm că o problemă similară a fost înregistrată săptămâna trecută, la Spitalul Republican din capitală. Din cauza unor datorii acumulate de instituţie, furnizorii au refuzat să livreze medicamente, iar rămaşi fără anestezice, medicii au fost nevoiţi să amâne mai multe operaţii. Situaţia a revenit la normal după ce Compania Naţională de Asigurări în Medicină a alocat spitalului, în avans, aproximativ 11 milioane de lei.