Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au examinat astăzi scrisoarea de refuz a şefului statului în privinţa acestei candidaturi, însă au decis să amâne pronunţarea unui verdict. Vor să facă cercetări suplimentare în dosarul lui Ghenadie Morozan. 

Avansarea lui Ghenadie Morozan din postul de judecător de instrucţie la Judecătoria sectorului Râşcani din capitală în cel de magistrat la Curtea de Apel Chişinău a fost propusă acum trei luni de către CSM, iar recent preşedintele ţării a expediat Consiliului o notă prin care şi-a exprimat dezacordul cu această candidatură. 

Prezent la şedinţă, Ghenadie Morozan a declarat că în pofida refuzului şefului statului, îşi susţine în continuare cererea de avansare în funcţie.

Potrivit procedurii, dacă în una din şedinţele viitoare, cel puţin opt membri ai CSM din 12 vor vota pro, atunci Nicolae Timofti va fi obligat să-l avanseze pe Ghenadie Morozan la Curtea de Apel Chişinău.

Ghenadie Morozan este rudă prin afinitate cu prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Magistratul are o avere impresionantă. Deţine o casă cu o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi, estimată de experţi la peste cinci milioane de lei, un apartament a cărui valoare cadastrală ajunge la 360 de mii de lei, dar şi trei terenuri a căror valoare totală depăşeşte jumătate de milion. Din declaraţia de avere pentru anul 2014, aflăm că Morozan deţine prin comodat şi un automobil Mercedes în valoare de 130 de mii de lei.

Numele lui Ghenadie Morozan a fost vizat şi în mai multe dosare de rezonanţă. De exemplu, în 2012 el a emis o încheiere de anulare a ordonanţei lui Andrei Pântea, pe atunci prim-adjunct al procurorului general, prin care acesta dispunea efectuarea unor investigaţii suplimentare pe cazul omorului lui Alexei Veretco, dosar în care este implicat deputatul PD, Constantin Ţuţu.

Totodată, în 2011 Morozan a emis o încheiere prin care obliga procurorul general să decline competenţa pentru efectuarea urmăririi penale şi să transmită către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse cauzele penale în privinţa cunoscutului interlop din Moldova Grigore Caramalac. Pentru această faptă, Morozan a fost sancţionat de Colegiul Disciplinar cu mustrare aspră.