În această ordine de idei venim să declarăm pe proprie răspundere şi cu toată seriozitatea următoarele: Noi, Victor Ţopa şi Viorel Ţopa nu avem nici un grad de rudenie, nici naturală, nici prin alianţă.

Nu suntem implicaţi şi nu avem nici o tangenţă cu apariţia şi constituirea Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Nu am finanţat şi nu vom finanţa Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, inclusiv din simplul motiv că membrii Grupului de iniţiativă al acesteia au declarat public că nu acceptă niciun fel de finanţări şi că toate cheltuielile şi le asumă integral.

De aproape 5 ani am fost nevoiţi să părăsim Republica Moldova fiind persecutaţi politic şi coercitiv de către instituţiile captive aservite lui Vladimir Plahotniuc, cel care ne-a deposedat de acţiunile bancare dobândite în special prin tranzacţii bursiere, cel care a fost depistat de Înalta Curte de la Londra ca beneficiar final al proprietăţilor noastre furate de acesta în urma atacurilor raider din 2010 – 2011.

Precizăm că la ora actuală dosarele noastre se află la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi în instanţe internaţionale de drept. Justiţia din Olanda a pus sechestru, acum o jumătate de an, pe activele lui Vladimir Plahotniuc, de peste 70 de milioane de euro, iar în curând vor fi iniţiate dezbateri judiciare pe acest caz.

Prin urmare, contăm în continuare pe o justiţie echitabilă şi independentă europeană şi nu pe cea din Republica Moldova, care este totalmente la cheremul regimului criminal Plahotniuc, cu susţinerea tacită, complicitară a partenerilor săi politici, din cadrul guvernării sau aşa-zisei opoziţii.

Declarăm cu toată responsabilitatea că deşi susţinem, în calitate de cetăţeni, orice acţiuni de protest împotriva clasei politice compromise, inclusiv cele declanşate de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”, asemeni zecilor şi sutelor de mii de cetăţeni, am decis definitiv ca nici acum şi nici pe viitor să nu ne angajăm în activităţi politice sau să candidăm pe liste electorale.

Din declaraţiile Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” desprindem că aceasta îşi subliniază constant statutul informal şi non-partinic, lipsa revendicărilor de participare la partajarea puterii politice în prezent şi viitor.

Deci, existenţa oricărui interes politic este o simplă speculaţie şi insinuare.

În contextul celor expuse mau sus, eu Viorel Ţopa, reiterez că nu sunt şi nu am fost vreodată finanţator al vreunui post de radio sau televiziune din Republica Moldova.

De asemenea, eu, Victor Ţopa, mi-am asumat în permanenţă doar proiectul JURNAL, spre deosebire de mogulul Plahotniuc, stăpânul de facto al şapte radiodifuzori cu acoperire naţională din Republica Moldova, majoritatea cu retransmisie din Federaţia Rusă. Politica editorială a postului este prerogativa exclusivă a echipei redacţionale pe care o accept ca atare fără nicio imixtiune sau ingerinţă.

Informez pe această cale cetăţenii din Republica Moldova că JURNALUL, proiectul meu de suflet, de la lansare şi până astăzi a necesitat investiţii majore, irecuperabile, în condiţiile în care piaţa audiovizuală din Republica Moldova este afectată grav de o concurenţa neloială, piraterie, lipsa unei măsurări obiective, publicitate monopolistă, etc.

Vreau să subliniez că JURNAL nu şi-a pus drept scop predilect reflectarea activităţii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Pur şi simplu, activitatea Platformei, constituite recent, doar confirmă corectitudinea politicii editoriale a JURNALULUI din ultimii cinci ani.

Nu ar exista nici un motiv de supărare dacă alte posturi TV şi Radio, inclusiv cele din imperiul mediatic al lui Plahotniuc, s-ar angaja în reflectarea corectă a mişcării de protest, lucru care nu se va întâmpla vreodată şi care singularizează JURNALUL ca sursă de reflectare a protestelor populare. Anume în astfel de condiţii, Jurnal TV a devenit, în fapt, cel mai popular şi îndrăgit post de televiziune din Republica Moldova, datorită criticii sale obiective la adresa clasei politice corupte, a procuraturii şi a sistemului judecătoresc aservit acesteia.

În pofida tuturor vicisitudinilor, Jurnal TV va servi şi în continuare interesul naţional şi al fiecărui cetăţean în parte. Ne adresăm pe această cale tuturor agenţilor economici şi oamenilor de bună credinţă în vederea consolidării lor şi a sprijinirii presei independente în perspectiva edificării unui stat de drept şi a unei societăţi bazate pe autentice valori europene.

Victor Ţopa Viorel Ţopa,

15 iunie 2015, Germania

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.