Fostul lider de la Cotroceni a primit această distincţie pentru sprijinul constant acordat Chişinăului şi pentru contribuţia sa la promovarea securităţii şi a democraţiei în regiune.

„Am considerat întotdeauna că suntem un popor, o naţiune în două state independente. Tot timpul am avut Republica Moldova în suflet. Când am fost preşedintele României, am ridicat problema RM în toate consiliile europene. Prima vizită în calitate de preşedinte al României am făcut-o la Chişinău în 2005. În calitate de fost preşedinte, tot la Chişinău am venit mai întâi”, a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte al României a accentuat că Bucureştiul şi Chişinăul trebuie să-şi conjuge eforturile de securitate în contextul în care regiunea Mării Negre a devenit una dintre cele mai tensionate din lume.

 „Zilele trecute am sărbătorit 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astăzi suntem două state independente, dar acest lucru nu l-am stabilit noi niciodată: nici românii din stânga Prutului, nici cei din dreapta. A fost dictat de doi criminali: Stalin şi Hitler. Oare cât timp vom continua să trăim aşa cum au stabilit Stalin şi Hitler? Poate privind spre agresivitatea Rusiei din ultimii doi ani, ne vom da seama că cel mai bun lucru din stânga şi dreapta Prutului trebuie să fie împreună. Dacă nu ne vom da seama - avem soluţia să mergem împreună în UE. Eortul major al momentului trebuie să fie drumul către UE, însă nu avem dreptul nici unii, nici alţii, mă refer la politicienii şi cetăţenii de pe cele două malurii, să nu ne gândim în urma voinţei cui suntem despărţiţi de Prut şi cât vom executa ce au stabilit Stalin şi Hitler”, a  adăugat Băsescu.

Traian Băsescu se află astăzi într-o vizită privată la Chişinău. Vineri, 3 aprilie, Traian Băsescu şi Nicolae Timofti vor merge la Soroca, la Biserica de lemn în stil maramureşean „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, după care vor vizita şi Cetatea Sorocii.