Persoanele infectate sunt originare din satele Caşunca şi Prodăneşti. Primul caz de hepatită virală de tip A a fost înregistrat la sfârşitul lui octombrie. Pacienţii au primit îngrijirile medicale necesare la Spitalul raional Floreşti. În prezent, acolo rămân internaţi nouă copii care au între cinci şi 14 ani.

Potrivit vicedirectorului în supravegherea epidemiologică de la Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), Nicolae Furtună, cauza principală de infectare este apa din fântâni.

„Punctul de pornire al acestei boli în Republica Moldova este factorul acvatic. Următoarea etapă este transmiterea bolii prin intermediul mâinilor murdare, alimentelor poluate. Dacă oamenii ar cumpăra apă îmbuteliată sau ar fierbe această apă din fântâni, riscul de a se îmbolnăvi va fi mai mic”, a declarat Nicolae Furtună pentru IPN.

Totodată, responsabilul de la CNSP susţine că actualmente Moldova se află în plin sezon de răspândire epidemică a hepatitei virale A.

„Starea copiilor este de gravitate medie şi sunt în afara oricărui pericol. Aceştia vor trebui să primească tratament încă aproximativ o lună”, spun medicii din raion.

În primele zece luni ale anului, în întreaga ţară au fost înregistrate 169 de cazuri de hepatită A. Hepatita A este o boală infecţioasă acută a ficatului, cauzată de virusul hepatita A (HAV). Multe dintre cazuri nu au simptome sau au puţine simptome, mai ales la tineri.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.