Subiectul a revenit în discuţie după controversele din jurul procesului de numărare a voturilor în cazul numirii lui Valeriu Ghileţchi în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului.

„Recent aţi vociferat o intenţie nobilă de a implementa votul electronic la următoarele alegeri parlamentare. Aşa şi nu am primit răspuns la votul electronic în Parlament. Care-i situaţia cu dânsul?”, a menţionat liberalul Valerian Bejan. 

„Prin reprezentatul pe care îl aveţi în Biroul Permanent să invocaţi acest subiect. Acolo putem discuta în detaliu acest subiect. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu care se colaborează pe acest domeniu, deja a lansat oferta pentru a selecta compania ce va dezvolta şi va instala sistemul E-parlament, care are şi partea sa de votare, de E-voting. Banii sunt şi din partea partenerilor de dezvoltare. În mare parte partenerii de dezvoltare ne ajută cu implementarea sistemului, dar şi bugetul Parlamentului. Orice altă informaţie o puteţi obţine de la Secretariatul Parlamentului sau subiectul poate fi discutat la următoarea şedinţă a Biroului Permanent”, a fost răspunsul lui Candu. 

Amintim că deputaţii au renunţat la sistemul electronic de vot imediat ce s-au mutat în sediul renovat al legislativului încă în 2014 şi au continuat să voteze ridicând mâinile. Chiar la prima şedinţă a Parlamentului de atunci, fotograful Jurnal.md l-a surprins pe deputatul Nae Simion Pleşca, în timp ce îi înregistra prezenţa colegului său de partid, Gheorghe Focşa. Atunci deputaţii utilizau în acest scop o cartelă electronică eliberată pe numele fiecărui deputat. 

În prezent, sistemul electronic de vot şi de înregistrare la şedinţe, instalat în clădirea renovată a Parlamentului, rămâne în continuare obiect de decor, după ce au fost cheltuite aproape 13 milioane de lei pentru tehnică.