Oficialul NATO a accentuat că toate acestea demonstrează faptul că este posibilă o bună cooperare cu NATO, cu beneficii reciproce, fără a fi necesar să devii membru al organizaţiei şi fără o cooperare militară.

„Există şi o cooperare cu forţele armate, fără a fi o cooperare clasică militară, în sensul că ajutăm forţele armate Moldova să se pună la punct cu strategiile de apărare împotriva atacurilor cibernetice, să înveţe cum să facă faţă acestor atacuri cibernetice, pentru că forţele armate au nevoie de aceste cunoştinţe pentru a fi eficiente pentru a răspunde provocărilor timpului în care trăim. Ştiţi că aproape toate conflictele pe care le avem pe planetă azi au o dimensiune cibernetică. Nimeni nu vrea să fie parte în viitoarele conflicte, dar este important să fii pregătit pentru orice conflict. De aceea în Moldova avem şi un program de studii doctorale care pregăteşte specialişti de înaltă calificare în acest domeniu. Iată cum se poate colabora cu NATO fără a fi nevoie să devii membru al organizaţiei”, a adăugat Jamie Shea.

Referindu-se la Rusia, asistentul adjunct al secretarului general NATO  a criticat politica acestui stat „care îşi intimidează cu forţa sa militară vecinii, iar în anumite cazuri, chiar le anexează teritoriile, cum a fost cazul Crimeii”.

„Această politică de confruntare nu aduce nici un beneficiu, nu îţi face cetăţenii mai bogaţi, nu îmbunătăţeşte serviciile de sănătate, nu ridică standardul academic al universităţilor. Tot ce putem să facem noi, NATO, este să transmitem Rusiei un mesaj astfel încât aceasta să realizeze că cooperarea este mai bună decât confruntarea. Din experienţa mea, în cele din urmă Rusia se întoarce întotdeauna la cooperare. Mesajul nostru trebuie să fie puternic şi perseverent. De asemenea, trebuie să ajutăm Moldova, Ucraina sau Georgia, ţări care se află între NATO şi Rusia, să rămână ţări independente”, a mai spus Jamie Shea.