CALM este o organizaţie non-guvernamentală independentă şi absolut apolitică, care întruneşte sute de primari din diferite partide şi care este menită să promoveze descentralizarea continuă a ţării şi să protejeze interesele administraţiei publice locale (APL).

Congresul Aleşilor Locali a lansat multiple propuneri privind descentralizarea, în conformitate cu standardele europene. Organizaţia este autorul legii privind finanţele publice locale. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că este condusă de o echipă de specialişti profesionişti, în frunte cu Viorel Furdui, care are o reputaţie ireproşabilă.

Conform scenariului, scopul principal este de a reduce la tăcere structura respectivă, în primul rând prind atacarea liderilor ei incomozi. Astfel, preşedinţii asociaţiilor de primari din raioane sunt îndemnaţi să convoace biroul CALM pentru a-l înlătura pe Viorel Furdui din funcţia de director executiv şi a numi în locul său o persoană obedientă puterii oligarhice.

De asemenea, se urmăreşte anihilarea Congresului Autorităţilor Locale din Moldova ca unică forţă apolitică nesupusă guvernării. Primarii care nu se conformează se aşteaptă la noi represalii, fiind şantajaţi şi hărţuiţi cu dosare penale, controale şi alte măsuri ilegale din partea autorităţilor.

Menţionăm că regimul, fără să ofere explicaţii, fără să-şi argumemnteze poziţia, practic nu reacţionează la propunerile şi sugestiile venite din partea structurii în cauză, şi asta pentru că în marea lor majoritate acestea nu convin puterii centrale.

De asemenea, regimul a fost deranjat de poziţia intransigentă a Congresului Autorităţilor Locale care a făcut un Apel la adresa UE şi SUA în cazul primarului oraşului Basarabeasca, Valentin Cimpoieş.

Reprezentanţii organizaţiei au adoptat şi o declaraţie pe care au adresat-o autorităţilor centrale, dar şi partenerilor externi, în care insistau asupra eliberării primarului de Basarabeasca şi cereau încetarea presiunilor asupra aleşilor locali.  Mai mult, după ce unii colegi de partid ai primarului oraşului Basarabeasca au declarat că edilul ar fi fost reţinut din motive politice, mai mulţi aleşi locali au recunoscut că au fost, la rândul lor, supuşi presiunilor.

Şi primarul oraşului Cimişlia a declarat că se încearcă reducerea sa la tăcere prin intentarea unor dosare penale. Din păcate, cunoaştem că există o sumedenie de asemenea exemple!

Mai mulţi aleşi locali au spus că nu se simt în siguranţă, întrucât instituţiile de drept s-au transformat în instrumente de presiune. Astfel, Congresului Autorităţilor Locale a adoptat o declaraţie pe care a expediat-o Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, CSJ, CSM, CNA, Procuraturii Generale, dar şi partenerilor externi. Primarii au cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate, dar şi a unei şedinţe a Parlamentului, la care să fie discutate problemele autorităţilor locale, lucru care nu s-a întîmplat.

Considerăm că atacurile asupra CALM reprezintă o dovadă clară a degradării profunde a acestui regim criminal, care împarte societatea în doua categorii - ai nostrii,  şi ceilalţi, „duşmanii poporului”.

Platforma Demnitate şi Adevăr, pentru care descentralizarea este unul dintre obiectivele strategice, condamnă cu fermitate atacurile mârşave urzite de regimul cleptocratic asupra celei mai reprezentative şi profesioniste organizaţii a autorităţilor publice locale şi face încă un apel către partenerii noştri externi să oprească derapajul antidemocratic al regimului Plahotniuc.

Totodată, cerem tuturor aleşilor locali să nu cedeze în faţa abuzurilor unei puteri în derivă, antipopulare şi autoritare.