Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure, spune că întreaga comunitate europeană s-a exprimat foarte clar asupra inoportunităţii schimbării sistemului electoral şi aici nu pot exista niciun fel de interpretări.

„Parlamentul European s-a expus, Consiliul European s-a expus, Comisia Europeană s-a expus că în ceea ce ţine de schimbarea sistemului electoral, pentru ei etalonul este avizul Comisie de la Veneţia. Adică aici nu pot fi interpretări duble. Au spus foarte clar: fraţilor, dacă voi nu îndepliniţi toate recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci banii nu vor veni”, a spus Alexei Tulbure.

Iar expertul Fundaţiei Jamestown, Vladimir Socor, spune că în Uniunea Europeană există temerea că banii acordaţi Republicii Moldova ar putea să fie pur şi simplu furaţi.

„A treia concluzie pe care o desprindem este reputaţia mizerabilă a actualei guvernări a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Mulţi dintre vorbitorii care au luat cuvântul în dezbaterea Parlamentului European, inclusiv cei care au votat rezoluţia politică, au vorbit despre guvernarea actuală a Republicii Moldova ca despre o guvernare întruchipare a corupţiei, a hoţiei, a minciunii, a obiceiului de a spune una şi de a face alta. Iată de ce există temerea că acordarea banilor va avea ca rezultat furtul lor, intrarea lor în buzunarele politicienilor corupţi de la guvernare”, a declarat Vladimir Socor.