„Oamenii sunt conştienţi de faptul că cei care şi-au pus în plan să modifice sistemul în interesul lor personal nu vor ceda, dar noi trebuie să avem agenda noastră. Trebuie să ne vedem de interesele cetăţenilor, să facem tot posibilul ca acest sistem să nu fie aprobat în Parlament”, spune Andrei Năstase.

Potrivit liderului Platformei DA, este nevoie de îmbunătăţirea actualui sistem electoral, dar nu de schimbarea acestuia.

„Sistemul electoral actual, cel proporţional, noi vrem să-l îmbunătăţim cu deschiderea listelor, astfel încât cetăţenii sau simpatizanţii acelui partid să decidă ordinea în acea listă. O a doua ca importanţă chestiune din acest proiect este introducerea votului prin corespondenţă, astfel încât cei din diasporă să nu trebuiască să facă sute de kilometri pentru a participa la alegeri, dar să poată vota prin corespondenţă. Deschiderea mai multor secţii de votare pentru diasporă, acordarea mai multor buletine de vot”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

„O altă chestiune pe care o cerem noi este interzicerea propagandei, inclusiv în campania electorală; interzicerea publicităţii comerciale, pentru că vin cei de la guvernare care au furat banii şi tot pe banii cetăţenilor îi mint de la televizoare cu publicitate comercială şi poate cel mai important care ar trebui să se facă, fără proiecte politice, este depolitizarea CEC-ului, depolitizarea CCA-ului şi sancţionarea celor care au făcut fraude la trecutele alegeri şi care intenţionează să le facă şi în viitor”, a adăugat Năstase.

Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr mai spune că va face tot posibilul ca acest sistem să nu fie aprobat în Parlament.

„Vom merge până în pânzele albe să apărăm democraţia în Republica Moldova, să apărăm dreptul cetăţeanului de a fi reprezentat de un număr cât se poate de mare de cetăţeni în Parlament, să fim reprezentaţi în Parlament de către oameni integri, de către oameni profesionişti, de oameni care nu sunt certaţi cu legea, de oameni care nu au furat miliardele şi acum vor să se salveze. Iată pentru ce ne batem noi până în pânzele albe”, a spus Andrei Năstase.

Iar odată cu stoparea implementării proiectului privind schimbarea sistemului electoral este nevoie şi de schimbarea actualei guvernări, care a venit cu această iniţiativă.

Trebuie să scăpăm şi de unii, şi de alţii. Şi de Dodon, şi de Plahotniuc. Putem scăpa printr-un sistem proporţional. Iată de ce îndemn toţi cetăţenii să înţeleagă că aceasta este şansa noastră. Dacă vrem să scăpăm odată şi odată de corupţie, de fraudă, dacă vrem să scăpăm de sărăcie, trebuie să scăpăm şi de Plahotniuc, şi de Dodon”, a conchis liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.