„Sistemul controlat de Plahotniuc a operat în ultimele luni un număr foarte mare de arestări. Investigaţiile care au urmat au loc în general în secret. Informaţia nu este împărtăşită publicului în cea mai mare parte. Nu este o luptă pentru instaurarea domniei legii, nu este vorba nici de o luptă împotriva corupţiei ca fenomen. Este vorba despre o centralizare şi monopolizare a corupţiei în mâinile sistemului controlat de Plahotniuc. Acum centrul puterii, Plahotniuc îi înlătură pe rivalii săi din sfera corupţiei pentru a monopoliza sistemul, pentru a controla fluxurile financiare din centrul cunoscut. Deci nu este vorba nici despre instaurarea domniei legii, nici despre dezrădăcinarea corupţiei, ci dimpotrivă, despre oficializarea, instituţionalizarea corupţiei în mâinile sistemul actual”, a declarat analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor.

„Este o conexiune fină cu vizita la Chişinău a lui Bridget Brink (n.r. - Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA). Se sugera că uite cele 4,1 milioane de dolari care s-au acordat după această vizită ar fi avut o conexiune cu statul de drept şi iată că guvernarea de la Chişinău în astfel de situaţii probabil că are nevoie de câteva cazuri de răsunet. Putem presupune că lista de aşteptare este una mult prea mare,  însă oamenii despre care presupunem că au anumite păcate sunt în această listă şi sunt jertfiţi la momentul potrivit”, a punctat jurnalistul Igor Volniţchi.

„Asta nu înseamnă că aceşti oameni nu sunt vinovaţi. Vreau să zic de Chirtoacă de ceilalţi: nimeni nu iese acum să-i apere, toată lumea înţelege că ei sunt corupţi. Dar toată lumea înţelege că nu Plahotniuc trebuie să facă justiţie împotriva acestor oameni. Acesta este paradoxul - pe de o parte nimeni nu-i apără, ştiind că e un abuz, pe de alta ştim că nu se poate aşa”, a adăugat Vasile Năstase.

Liderii de opinie afirmă că treptat acest cerc se va îngusta, iar fără să vrea, însuşi preşedintele PD, Plahotniuc va cădea în capcana acestei scheme.

„Cred că Plahotniuc trebuie să plătească anumite poliţe pentru această schemă. Îmi pare oarecum incidental acest personaj Melniciuc pentru că este din garnitura actuală. Asistăm în continuare mai degrabă cred că totuşi la o justiţie selectivă şi care se va inocula americanilor şi europenilor drept luptă contra corupţiei. Pornind din cercul larg, iată că acesta încet o să se îngusteze şi Plahotniuc vrând-nevrând va trebui să sacrifice şi anumite personaje din anturajul său. Să ne amintim acest proces a început după mine cu arestarea celor 15 judecători. Ultimul personaj din această piesă va fi însuşi marele si straşnicul coordonator”, a menţionat analistul politic Victor Ciobanu.

„Trebuie să decalăm toate aceste arestări pentru că nu putem să-i punem pe toţi cei reţinuţi într-o oală. Dacă vorbim despre primarul Chirtoacă, viceprimari, Didencu, atunci acest lucru s-a făcut pentru a elibera locurile la primărie şi pentru ca Plahotniuc, împreună cu PD să pună mâna pe primărie şi să gestioneze lucrurile aici.  Are nevoie acum de autorizaţie de construcţie pentru proiectele lui grandioase, inclusiv hotelul care trebuie să-l construiască în locul Cafenelei Guguţă. Dacă vorbim de arestarea foştilor procurori, atunci există anumite lucruri pe care aceşti procurori probabil că i le-au făcut lui Plahotniuc atunci când se ocupa de căratul fetelor în Turcia. Dacă vorbim de oameni din zona PLDM, iarăşi oameni care i-au făcut zile fripte când exista acea confruntare”, a menţionat jurnalistul Vasile Năstase.