Deputaţii din Partidul Democrat au evitat să vorbească prea mult pe marginea mesajului venit de la Bruxelles.

„Este poziţia dânşilor. Sunt liberi să facă ce vor, ce pot eu să comentez aici? Eu comunicatul nu l-am văzut, îmi pare rău”, a spus Raisa Apolschii, deputat PD.  

„Este foarte urât. Cererea de finanţarea e cererea pentru PPEM sau pentru ţară? Finanţările din exterior sunt pentru ţară, pentru ţăranii aceştia ai noştri, pentru acest popor. Îmi cer scuze, la revedere. Prostii. Şi voi umblaţi cu presa asta a voastră”, a declarat Vladimir Hotineanu, deputat  PD.

„Orice declaraţie trebuie analizată în profunzime şi să se convingă de fapt că este un proces legat de consultări, un proces legat de ceea ce-şi doresc cetăţenii Republicii Moldova. Nu este aprobată o decizie finală. Suntem în căutarea unui model politic responsabil pentru oamenii din Republica Moldova şi vom ţine cont şi de părerile şi argumentele lor”, a spus Valentina Buliga, deputat PD.  

„Este o părere. Vedeţi, în societate se discută pe larg şi pe exterior se discută. Vedem atunci când va veni proiectul în plen, se va dezbate, se va lua decizia, atât”, a declarat Nae-Simion Pleşca, deputat PD.

Aleşii liberali au perceput diferit declaraţiile europenilor.

„Vor fi şi mai dure în cazul când nu se va înţelege că este necesară o coordonare a anumitor acţiuni cu partenerii europeni care propriu zis, datorită lor noi supravieţuim la etapa actuală. Noi nu putem merge pe acest proiect pentru că aceasta va duce la o lovitură democraţiei din Republica Moldova cu votul uninominal. Noi trebuie să perfecţionăm Codul Electoral actual care este, dar nu să schimbăm radical modalitatea de a alege propriu zis viitorul Parlament”, a spus Lilian Carp, deputat PL.  

„Ceea ce ţine de poziţia Partidului Liberal referitor la votul uninominal este clară, declaraţia noastră a fost făcută de domnul preşedinte Ghimpu nu o singură dată în acest context, însă declaraţia PPEM este o declaraţie politică, care este o solicitare, dar în caz că acea solicitare va fi luată în calcul, va avea de suferit poporul Republicii Moldova, toţi cetăţenii. Aici trebuie de văzut care este oportunitatea, în ce măsură autorităţile europene vor ţine cont de solicitarea PPEM. E semnată şi de ALDE din care face parte şi Partidul Liberal, nu doar PPE, este o declaraţie comună. Bine, e o declaraţie comună, dar nu a Partidului Liberal din Republica Moldova”, a declarat Valerian Bejan, deputat PL.

În schimb, opoziţia parlamentară este de acord cu faptul că modificarea Codului Electoral nu este o prioritate pentru Republica Moldova.

„Măcar în ceasul al 12-lea asistăm la o poziţie principială în acest caz. Sigur că acesta este un proiect care este foarte nociv, care vine să menţină la guvernare Partidul Democrat. Or Partidul Democrat care pledează mereu pentru ca cetăţeanul să aibă pârghii de influenţă asupra deputatului, acum el singur fuge de evaluarea cetăţeanului, după ce opt ani de zile a fost la guvernare. Corect ar fi întâi cetăţeanul să-i evalueze pe toţi cei care au fost la guvernare opt ani de zile, iar după aceasta să introducem schimbări în actualul Cod electoral”, a spus Grigore Cobzac, deputat PLDM.  

„Este o poziţie foarte dură faţă de schimbarea sistemului electoral înaintat de Partidul Democrat din Republica Moldova pentru a menţine la guvernare încă cel puţin un mandat. Şi din punctul nostru de vedere este o abordare foarte corectă faţă de capturarea statului moldovenesc care urmărim în ultimii opt ani”, a declarat Elena Bodnarenco, deputat şi secretar Fracţiunea PCRM.

„În adresarea aceasta ei au declarat că în cazul care PD-ul va insista pe uninominal, ei vor solicita încetarea finanţării din fondurile europene, eu cred că tot este bine”, a declarat Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

Iar liderul grupului parlamentar PPEM a fost destul de neutru.

„Noi am luat act de acest comunicat. Urmează în grup să discutăm şi la momentul în care se va lua decizia sigur că vom ţine cont de acest lucru”, a spus Valeriu Ghileţchi, preşedintele grupului parlamentar PPEM.