„Preşedintele prorus al RM, Igor Dodon, a semnat la 28 martie un decret cu privire la organizarea unui referendum consultativ republican. Cetăţenii R. Moldova sunt invitaţi să răspundă la 4 întrebări: 1. abrogarea legii prin care miliardul sustras din sistemul bancar este transformat în datorie a cetăţenilor; 2. învestirea preşedintelui cu atribuţii sporite pentru dizolvarea Parlamentului; 3. reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71; 4. studierea în şcoli a Istoriei Moldovei. Intenţiile belicoase ale preşedintelui Dodon au rolul de a „legitima” o falsă dispută geopolitică cu guvernul de la Chişinău”, afirmă deputatul USR.

„Vladimir Plahotniuc, oligarhul care controlează cabinetul de minişti de la Chişinău, are nevoie de un „adversar” politic pentru a distrage atenţia opiniei publice de la problemele reale ale R. Moldova- mimarea reformelor europene, alunecarea spre autoritarism a regimului politic (prin tentative de a modifica sistemul electoral, presiuni exercitate asupra jurnaliştilor de investigaţie şi opoziţiei), spălarea banilor mafiei ruse prin băncile moldoveneşti”, mai spune Matei Dobrovie.

Potrivit deputatului de la Bucureşti, Plahotniuc are nevoie de Dodon şi pentru a crea o imagine proeuropeană executivului de la Chişinău în percepţia decidenţilor de la Bruxelles şi Bucureşti, a opiniei publice din România. 

„O Republica Moldova ameninţată de un preşedinte care vrea să o integreze în sfera de influenţă a Rusiei poate fi salvată cu sprijinul financiar al UE şi al României. Pentru că Dodon ameninţă că va mistifica istoria României, chestiunea capată o dimensiune emoţională puternică pentru opinia publică din dreapta Prutului. În realitate, Dodon a câştigat alegerile prezidenţiale cu sprijinul decisiv al lui Plahotniuc (televiziunile oligarhului au dus o campanie murdară împotriva candidatei proeuropene Maia Sandu). Marele perdant al falsului conflict geopolitic dintre Dodon şi guvernul (Plahotniuc) de la Chişinău va fi România, care va fi percepută de către cetăţenii RM ca un susţinător al regimului corupt şi fals pro-european. Marele câştigător va fi Federaţia Rusă”, a conchis deputatul Matei Dobrovie.