Ion Sturza, despre spălătoria rusească: „Крыша” politică, asigurată de conducerea alianţei de guvernare; Angajaţii BNM şi CNA au oferit suportul operativ al schemei

Ion Sturza, despre spălătoria rusească: „Крыша” politică, asigurată de conducerea alianţei de guvernare; Angajaţii BNM şi CNA au oferit suportul operativ al schemei
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 21.03.2017 16:41
Spălărea celor 22 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin intermediul sistemului judecătoresc al Republicii Moldova a fost realizată cu suportul conducerii alianţei de guvernare, a menţionat omul de afaceri Ion Sturza. Mai mult, el spune că suportul operativ pentru această schemă a fost asigurat de angajaţii Băncii Naţionale a Moldovei şi cei ai Centrului Naţional Anticorupţie.

„Investigaţia apărută în presa locală şi internaţională este foarte binevenită. Dă o altă vizibilitate acestui fenomen. Şi atât. Date noi nu sunt multe. Pe această temă s-au scris tone de materiale, inclusiv în Moldova. Recapitulăm. Ideologii sunt „bancherii ruşi” – Sergei Margin (Intercapital) – arestat şi condamnat pentru spălare de bani, şi Alexandr Grigorjev, arestat şi investigat (Zapadnîi). Asta la temă, ruşii nu întreprind nimic. FSB, aripa „patriotică”, se ocupă serios de această temă şi au sprijinul la cel mai înalt nivel. Sunt la etapa investigării „clienţilor” şi a băncilor implicate, dar şi a recuperării banilor. Ei consideră că ar colabora foarte bine cu colegii din Moldova. Au avut zeci (!) de întâlniri la aceasta şi alte teme. „Urmăririle” realizate de Interpol sunt o altă zeamă de peşte. Nimic geostrategic. În lanţul „trofic” au fost implicate zeci de bănci occidentale, dar veriga principală a fost cea din Republica Moldova. Nu numai Moldincombank! (Îmi pare rău de domnul Talmaci şi alţi membri ai comitetului de conducere al acesteia, dar şi alte bănci implicate). Aici se spăla, de facto, se schimba fraudulos prin decizii judecătoreşti şi executori statutul şi proprietarii banilor”, a declarat Ion Sturza.

Totodată, Ion Sturza spune că această schemă a fost acoperită de guvernare: „Executantul şi organizatorul schemei în Moldova a fost V. Platon . „Крыша” politică a fost oferită de conducerea alianţei de guvernare. Se va afla cine, cum şi cât. Va povesti Platon, dacă nu mai cade o dată cu capul de marginea mesei. Suportul operativ al schemei a fost asigurat de angajaţii BNM şi CNA, divizia de contracarare a spălării banilor, dar şi alte instituţii importante ale statului prin schimbare de legislaţie. Cine a schimbat comisionul statului?Vă veţi mira, dar formal totul pare legal”.

„Sarcasmul situaţiei e că SUA au cheltuit 62 milioane de USD să îi înveţe pe moldoveni cum să combată spălarea banilor, iar personajul de bază(din CNA) e fugar tot în SUA! Poate cineva să mă convingă că prin Moldova s-au „primblat” zeci de miliarde de dolari (!), câteva PIB-uri, şi nimeni nu a „observat” nimic? E doar „portărelul” vinovat? Deşi ce „portărel” „ingenios”! O domnişoară simpatică a „executat” 17 miliarde de USD! Reacţia Occidentului. Am avut mai multe întâlniri cu „securiştii” lor. Lucrurile erau foarte clare pentru ei. De ce nu au reacţionat? Răspunsul: banii vin la noi, nu pleacă. Cinic, nu? Aţi auzit despre vreo investigaţie pe bune la ei?”, a adăugat omul de afaceri.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI