Andrei Năstase: „Ţinta maximă a lui Plahotniuc nu este uninominalul, ci sistemul mixt, în care mult trâmbiţata retragere dispare”

Andrei Năstase: „Ţinta maximă a lui Plahotniuc nu este uninominalul, ci sistemul mixt, în care mult trâmbiţata retragere dispare”
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 13.03.2017 10:28
În condiţiile unui stat capturat, tentativa de schimbare a actualului sistem electoral nu reprezintă o reformă de care are nevoie Republica Moldova acum, afirmă liderul Platformei Demnitate şi Adevăr. „E o ordinară cacealma a lui Plahotniuc, conştient de faptul că fără modificarea constituţiei, fără sprijin la nivel european şi fără consens politic nu poate obţine sistemul uninominal absolut, având instituţia retrageriii deputatului, decât cu riscuri fatale”, susţine Andrei Năstase, potrivit căruia adevăratul scop al oligarhului Vladimir Plahotniuc nu este sistemul uninominal, ci, de fapt, cel mixt.

„În realitate, iniţiatorul nici nu şi-l doreşte, pentru că ar trebui să intre personal într-o confruntare directă cu un reprezentant al Platformei DA, iar asta înseamnă să-l lăsăm pe tuşă, iar de acolo pe banca acuzaţilor. Personal, l-am invitat să ne batem politic la prezidenţiale şi aş fi de acord să ne confruntăm şi pe orice circumscripţie la parlamentare, cu toate resursele pe care le are. Ţinta maximă a oligarhului nu este uninominalul cu lipsirea deputatului nedemn de mandat, ci sistemul mixt, în care mult trâmbiţata retragere dispare, iar schimbarea sistemului necesită modificarea cu doar 51 de deputaţi a Codului Electoral, nu şi a Constituţiei. De asemenea, în imaginaţia sa, sistemul mixt e colacul de salvare de la puşcărie, convenit deja şi cu Dodon, în perspectiva unei alianţe de stânga (ei şi prin simbolul comun utilizat de PSRM şi Edelweiss, steaua cu 5 colţuri, sunt ca doi siamezi). Dodon ştie bine ce i se va întâmpla când Platforma DA va accede la putere - împreună cu Plahotniuc îşi vor analiza isprăvile la puşcărie”, a declarat liderul PPDA, în cadrul unui interviu.

Şi dacă obiectivul maxim este sistemul mixt, atunci cel minim urmărit este, potrivit lui Andrei Năstase, creşterea câtuşi de puţin a ratingului PD şi distragerea atenţiei oamenilor de la hoţiile vechi şi noi: furtul miliardului, concesionarea aeroportului, spălarea zecilor de miliarde ruseşti,  concesionarea obscură a 40% din teritoriul terestru al ţării, „înţelegerea” dubioasă cu partea ucraineană privind exploatarea criminală a râului Nistru, etc.

Întrebat de ce anume a fost pornită toată maşinăria resurselor mediatice şi financiare pentru a promova modificarea sistemului electoral, Andrei Năstase a punctat: „E simplu – Plahotniuc simte în ceafă respiraţia unui procuror şi judecător independenţi!”.

„Într-o ţară capturată, în care un singur oligarh a concentrat marea majoritate a resurselor financiare, administrative şi mediatice, sistemul uninominal sau mixt se va transforma într-un mijloc de mimare a procesului electoral,  cu coruperea şi manipularea alegătorilor, favorizarea candidaţilor puterii prin denigrarea, intimidarea şi hărţuirea reprezentanţilor opoziţiei”, a mai declarat Andrei Năstase.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI