Cea mai mare familie politică europeană a respins partidul lui Iurie Leancă

Cea mai mare familie politică europeană a respins partidul lui Iurie Leancă
Sursa: tribuna.md Foto: jurnal.md 08.02.2017 11:40
Partidul Popular European (PPE) a respins cererea depusă de Partidul Popular European din Moldova (PPEM) de a adera la această organizaţie internaţională, care e cea mai mare şi cea mai influentă familie politică la nivel european, deţinând majoritatea funcţiilor de conducere şi de decizie în cadrul structurilor Uniunii Europene.

Informaţia a fost confirmată pentru Tribuna de către Siegfried Mureşan, eurodeputat, Purtător de cuvânt al PPE.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, sunt în măsură să vă informez că Partidul Popular European (PPE) a primit cererea Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM) de aderare la sfârşitul anului 2015. În urma unei evaluări amănunţite realizate de Grupul de lucru al PPE III (care se ocupă intern de solicitările de aderare) şi luând în considerare situaţia politică actuală, precum şi evoluţiile politice recente din Republica Moldova, PPE a decis la începutul anului 2017 să nu ia în considerare mai departe solicitarea PPEM de aderare”, se spune în răspunsul eurodeputatului.

Totodată, contactat de TRIBUNA, prim-vicepreşedintele PPEM, Eugen Carpov a declarat că „nu există refuz”. „Actele au fost depuse, există o procedură care durează. Deci, nu am primit nici un fel de refuz”, a precizat el.

De notat că răcirea relaţiilor între PPE şi PPEM a început în toamna anului trecut când Iurie Leancă, liderul PPEM, a ignorat îndemnul PPE de a se retrage din cursa electorală a alegerilor prezidenţiale în favoarea candidatului unic al dreptei pro-europene, Maia Sandu.

În prezent, PPE are o relaţie de parteneriat cu Partidul Liberal Democrat din Moldova. Totodată, şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr a anunţat recent că va depune o cerere de aderare la PPE. Potrivit unor surse, nu este exclus ca şi Partidul „Acţiune şi Solidaritate” să depună o cerere de aderare la PPE.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI