Dodon şi-a schimbat declaraţiile la Bruxelles: Nu a vorbit cu Donald Tusk despre vreun referendum privind ieşirea RM din UE

Dodon şi-a schimbat declaraţiile la Bruxelles: Nu a vorbit cu Donald Tusk despre vreun referendum privind ieşirea RM din UE
Sursa: jurnal.md/europalibera.org Foto: Facebook/Igor Dodon 07.02.2017 17:35
Preşedintele Igor Dodon a avut de-a lungul zilei mai multe întâlniri de protocol în Bruxelles, printre care şi una cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă versiunea derulării întâlnirii diferă atunci când vine din partea europeană, informează Europa Liberă.

Surse din interiorul cabinetului preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, persoane care au participat la întrevederea cu Dodon, contestă că preşedintele Moldovei l-ar fi informat deschis pe Tusk despre intenţia lui personală de a anula Acordul de Asociere cu UE, fie prin referendum, fie prin noi alegeri. Or, înainte de a pleca din Chişinău, Igor Dodon a spus că Moldova nu va adera niciodată la UE, ba chiar că va cere ţărilor din NATO să semneze o declaraţie de respectare a neutralităţii Moldovei.

De asemenea, la întâlnirea sa de luna trecută cu Putin la Moscova, Dodon a spus că doreşte anularea Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană, acordul în virtutea căruia cetăţenii Moldovei pot călători fără viză în întreaga zonă Schengen.

Surse UE au spus însă astăzi Europei Libere că Dodon nu a vorbit cu Donald Tusk despre vreun referendum, ci a precizat că dacă vreodată va exista o majoritate parlamentară la Chişinău în favoarea denunţării Acordului de Asociere, atunci el nu va avea de ales şi va trebui să sprijine acea majoritate parlamentară.

Asta dă o cu totul altă notă discuţiei şi explică de ce Donald Tusk i-a transmis lui Dodon, în ceea ce a fost numit un schimb de opinii franc şi deschis, că UE nu dă lecţii şi că este o alegere suverană a Moldovei dacă doreşte sau nu să fie asociată cu UE.

Pe agenda preşedintelui Dodon s-a mai aflat o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cel al Parlamentului european, Antonio Tajani, şi cu adjuncta secretarului-general NATO, Rose Gottemoeller.

Igor Dodon declara săptămâna trecută că vrea să-i transmită secretarului general NATO Jens Stoltenberg că Republica Moldova este „stat neutru”.

„Este prevăzută o întâlnire şi cu secretarul-general NATO, domnul Stoltenberg. Îi vom spune poziţia oficială a preşedintelui Republicii Moldova. Noi credem că nu este bine să deschidem un centru NATO la Chişinău”, spunea atunci Dodon. Stoltenberg nu l-a întâlnit însă pe Dodon şi l-a lăsat în sarcina adjunctei sale Rose Gottemoeller.

E foarte rar ca secretarul general NATO, a cărui agendă nu conţinea nimic astăzi, să nu se întâlnească cu un şef de stat venit în vizită şi să îl delegheze unei adjuncte. Mai mult, decizia de a nu-l întâlni pe Dodon a fost luată de Stoltenberg practic în ultimul moment, în timpul zilei de luni, potrivit Europei Libere.

ULTIMELE ŞTIRI