Anatolie Golea, despre ping-pongul dintre Guvern şi Preşedinţie, show-ul trilateralei şi relaţia Dodon-Plahotniuc

Anatolie Golea, despre ping-pongul dintre Guvern şi Preşedinţie, show-ul trilateralei şi relaţia Dodon-Plahotniuc
Sursa: jurnal.md Foto: europa liberă 26.02.2017 19:10
La întâlnirea trilaterală dintre şeful statului Igor Dodon, preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi premierul Pavel Filip, ar fi trebuit să se discute teme cum ar fi vectorul politicii externe, împuternicirile preşedintelui, iniţiativele de a organiza referendumuri, modificarea Constituţiei, furtul miliardului, anularea acestei legi, dar nu să facă un show, motivând că au păreri diferite, a spus analistul politic şi jurnalistul Anatolie Golea, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
 
„Această întâlnire denotă o anormalitate care există în Republica Moldova. Pentru că din acest eveniment s-a făcut un show adevărat, un eveniment de anvergură, dar, de fapt, asemenea întâlniri nici nu ar fi trebuit să fie reflectate în presă. Aceste întâlniri sunt ceva de rutină. Preşedintele Parlamentului şi primul ministru ar trebui să se întâlnească de trei ori pe zi, poate nu în trei, poate în diferit format, poate în doi, poate cu invitarea unor miniştri, poate cu participarea unor consilieri prezidenţiali. Aceasta este guvernarea ţării. Cu părere de rău, am ajuns în această stare de anormalitate, când preşedintele, spicherul şi primul ministru nu comunică cu desăvârşire”, a spus analistul politic.
 
Anatolie Golea spune că această întâlnire trilaterală trebuie analizată în context electoral.
 
„Deci, toate celelalte contradicţii – vectorul politicii externe, împuternicirile preşedintelui, iniţiativele de a organiza referendumuri, modificarea Constituţiei, furtul miliardului, anularea acestei legi – toate acestea sunt urmările principalei contradicţii. Toate acestea sunt un fel de PR, un fel de elemente ale campaniei electorale care deja a fost declanşată de către preşedintele Dodon şi Partidul Socialiştilor, în primul rând. Guvernarea trebuie să se implice, să facă şi ea ceva şi, respectiv, aceste subiecte de campanie nu se discută separat şi nu se vorbeşte că sunt subiecte de campanie şi se discută la pachet. Dar, de fapt, ping-pongul acesta este din cauza opţiunilor diferite în ceea ce priveşte alegerile anticipate”, a spus Golea.
 
Analistul politic a făcut referire şi la relaţia dintre Dodon şi oligarhul Vladimir Plahotniuc.  
 
„Eu cred că există anumite înţelegeri între, cum am mai auzit, preşedintele de facto şi preşedintele de jure care guvernează ţara. Anumite înţelegeri există. Dar nu cred că acţionează concertat. În al doilea rând, cred că sunt deja anumite devieri, derogări de la înţelegerile de principiu care au existat iniţial. Şi, cu certitudine, există nişte linii roşii, peste care cei doi nu trebuie să păşească. Şi atunci va fi perioada culminantă în mandatul preşedintelui Dodon, când dânsul va încerca să treacă peste aceste linii roşii şi va urma reacţia lui Vladimir Plahotniuc. Atunci cred că se vor întâmpla mai multe lucruri importante pentru politica din Republica Moldova. Deocamdată, este acest ping-pong al declaraţiilor, pregătirea către campanie preelectorală, înainte de campania electorală”, a conchis Anatolie Golea. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI