Legea care elimină taxele aferente serviciilor prestate de oficiile consulare ale României în străinătate a intrat în vigoare

Legea care elimină taxele aferente serviciilor prestate de oficiile consulare ale României în străinătate a intrat în vigoare
Sursa: jurnal.md Foto: agerpres.ro 01.02.2017 12:52
Astăzi a intrat în vigoare legea care elimină taxele aferente serviciilor consulare prestate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.

Astfel, cetăţenii români din străinătate vor beneficia de prestarea cu titlu gratuit a serviciilor consulare în materie de întocmire a actelor de stare civilă, a actelor notariale (autentificări, legalizări, certificări), eliberare a titlurilor de călătorie, acordare/redobândire a cetăţeniei române, procurare de acte judiciare şi extrajudiciare, verificare a valabilităţii permiselor de conducere, precum şi a altor servicii consulare.

Totodată, la eliberarea paşapoartelor simple electronice şi a celor temporare, a fost eliminată taxa consulară aferentă.

La autentificarea actelor notariale care urmează a fi utilizate în cadrul unor proceduri notariale din România, se va încasa doar tariful de publicitate notarială în vederea înscrierii actelor respective în registrele naţionale notariale din ţară (în cuantum de 3 euro), care se virează către Centrul Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale din cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, taxa consulară aferentă fiind eliminate.

Vor fi eliminate taxele aferente mai multor categorii de servicii consulare, printre care:
  1. eliberarea unor documente de călătorie şi a titlului de călătorie
  2. autentificarea înscrisurilor, orice formă de legalizare şi de certificare notarială, eliberarea certificatelor de cutumă, eliberarea copiilor şi a extraselor de pe actele din arhiva consulară, primirea în depozit a înscrisurilor şi a altor documente;
  3. serviciile în materie de stare civilă (înregistrarea căsătoriei, înscrierea certificatelor de naştere şi de căsătorie străine în registrele de stare civilă româneşti, procurarea din ţară a duplicatelor certificatelor şi a extraselor multilingve, înscrierea menţiunilor pe marginea actele de stare civilă româneşti, eliberarea extraselor de stare civilă);
  4. procurarea actelor judiciare şi extrajudiciare din ţară.
Potrivit legii, preţul unui paşaport românesc este format din trei taxe: contravaloarea fizică a paşaportului, taxa de eliberare şi recuperările.

Amintim că Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a apărut în Monitorul Oficial din 6 ianuarie 2017.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI