Armand Goşu, despre situaţia din Republica Moldova: „E o nebunie, un haos, un haloimăs; Cel care se dă astăzi proeuropean la Chişinău este cel care a îngropat în ultimii ani vectorul pro-UE”

Armand Goşu, despre situaţia din Republica Moldova: „E o nebunie, un haos, un haloimăs; Cel care se dă astăzi proeuropean la Chişinău este cel care a îngropat în ultimii ani vectorul pro-UE”
Sursa: jurnal.md Foto: digi24.ro 19.01.2017 12:42
„Cine se dă proeuropean la Chişinău acum este cel care, practic, a îngropat în ultimii ani vectorul pro-european din Republica Moldova, care a ajuns de unde avea un scor foarte mare pe vremea comunistului Vladimir Voronin - astăzi a ajuns în sondajele de opinie la nişte scoruri jenante tocmai graţie prestaţiei acestui aşa-zis vector european”. Declaraţia a fost făcută de istoricul român Armand Goşu, expert în spaţiul post-sovietic.
 
Analistul politic de la Bucureşti califică situaţia de pe scena politică din RM drept haos total. „Deci este o nebunie, un haos, un haloimăs în Republica Moldova. E foarte greu să fixezi dreapta, stânga, e foarte greu să spui cine e pro-european, cine e antieuropean, pro-rus. Cine se dă pro-european la Chişinău acum este cel care, practic, a îngropat în ultimii ani vectorul pro-european din Republica Moldova, care a ajuns de unde avea un scor foarte mare pe vremea comunistului Voronin, astăzi a ajuns în sondajele de opinie la nişte scoruri jenante tocmai graţie prestaţiei acestui aşa-zis vector european. E o nebunie, din acest punct de vedere, situaţia din Republica Moldova. De aici şi dificultatea occidentală de a face o analiză serioasă a ceea ce se întâmplă acolo”, afirmă observatorul politic.
 
Armand Goşu menţionează că şi aşa-zisa opoziţie socialistă de la Chişinău nu e tocmai opoziţie.
 
„E drept că şi opoziţia sau actuala putere, de fapt, nici nu mai ştii cine e putere, cine e opoziţie la Chişinău, aparent, Dodon este opoziţia cu Partidul Socialiştilor. În acelaşi timp, a fost ajutat în campania electorală de actuala putere prin media holdingul lui Plahotniuc să câştige alegerile prezidenţiale în faţa Maiei Sandu”, a spus expertul, într-un interviu pentru Europa Liberă.
 
„În afară de nişte europarlamentari, care şi ei sunt în campanie electorală în ţările lor sau vor fi în curând şi pentru Parlamentul European, guvernele au alte subiecte pe agendă. Sigur, produce nervozitate declaraţia lui Igor Dodon (privind anularea Acordului de Asociere n.r.). Numai că acolo, să spunem, în burta monstrului birocratic european sunt funcţionari superiori care cunosc destul de bine cum funcţionează Republica Moldova şi ştiu care este valoarea vizitei lui Dodon la Moscova. Bruxellesul înţelege că Igor Dodon nu a ieşit din campania electorală şi că, de fapt, puterea în Republica Moldova, adevărata putere, nu este la el, ci la coordonatorul coaliţiei de guvernare”, a punctat Armand Goşu.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI