100 de milioane tăiate din bugetul militar
 
Printre principalele jertfe ale austerităţii va fi Armata, care va primi în 2017 doar 490 milioane lei, cu peste 100 de milioane lei mai puţin ca în planul pentru 2016. Bugetul auster se va menţine şi în următorii ani, relevă prognoza bugetară. Asta chiar dacă Republica Moldova a avut şi are cel mai mic buget alocat pentru apărare din Europa şi unul dintre cele mai mici din lume.

Un alt perdant este Ministerul de Interne şi alte structuri responsabile de menţinerea ordinii interne. Astfel pentru sectorul „Ordinea publică” Guvernul preconizează să taie peste 360 de milioane lei din limitele de cheltuieli şi să aloce anul viitor circa două miliarde de lei.
 
Şi agricultura va avea de suferit din cauza lipsei de bani la buget. Astfel dacă pentru anul 2016 au fost planificate cheltuieli de 1,75 miliarde de lei, pentru anul viitor alocaţiile vor scădea cu aproape 9%, iar în 2018 cu circa 300 de milioane lei mai puţin.
 
Se mai planifică că şi bugetul pentru protecţia mediului va fi tăiat cu circa 28%.

în schimb la alte capitole se vor atesta majorări ale cheltuielilor. De exemplu sectorul transporturilor va primi anul viitor cu 10% mai mult ca în 2016, iar în 2018 cu peste 20%.

Şi alocaţiile pentru Educaţia, Sănătate şi Protecţie socială nu vor fi afectate semnificativ de austeritate , dar creşterea va fi în limitele inflaţiei anuale planificate la nivel de circa 5%.
 
Continuarea materialului pe Mold-Street.