„Cetăţenii ne anunţă că structurile de stat au obligat propriii angajaţi să semneze listele de prescripţie, fiind şantajaţi că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poşta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, şcoli, spitale,etc. Aceleaşi surse spun că acoliţii lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial”, se menţionează în sesizare.

Platforma DA îşi exprimă bănuiala rezonabilă că, în goana de a obţine primul loc în buletinul de vot, dar şi din orgoliul de a demonstra că cetăţenii ar susţine acest partid-stat, PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare, care nu corespund cerinţelor legale. Acestea ar urma să fie completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, ceea ce contravine legislaţiei şi face dovada unei concurenţe neloiale faţă de ceilalţi actori electorali.

„Super-operativitatea de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin utilizarea resurselor administrative, colectarea anticipată şi fabricarea semnăturilor. Prin asemenea acţiuni ilegale şi manipulatorii, candidatul PDM ar putea fi declarat „învingător” chiar înainte de numărarea voturilor”, notează autorii sesizării.

„Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” cunoaşte în detaliu practica colectării semnăturilor pe listele de subscripţie. Putem afirma cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularităţile de desemnare şi înregistrare a candidaţilor la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova”, se mai spune în sesizare.

Exprimându-şi îndoiala în obiectivitatea CEC şi a instituţiilor de drept din Moldova, Platforma DA solicită acces imediat şi necondiţionat pentru reprezentanţii săi, dar şi pentru alte părţi interesate, inclusiv OSCE la setul de documente prezentat de PDM.

Totodată, PPDA face apel către alte partide şi pretendenţi, către observatorii naţionali şi cei internaţionali să delege câte un reprezentant la CEC, către orele 10:00 ale zilei de astăzi.

De asemenea, Platforma DA cere CEC-ului să elaboreze un regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a birourilor secţiilor de votare şi a consiliilor electorale de circumscripţie, în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid.

Mai mult, Platforma DA solicită un audit extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei.

Platforma Demnitate şi Adevăr mai face apel către toţi concurenţii electorali, care pledează pentru scoaterea statului din captivitate şi restabilirea orânduirii constituţionale să lanseze „un front comun împotriva abuzului, sfidării legii şi bunului simţ, inclusiv prin pregătirea unei acţiuni de protest de amploare în viitorul apropiat”.

Vă prezentăm sesizarea integrală:

În atenţia:
OSCE
Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova
Ambasadei Statelor Unite în R. Moldova
Ambasadei Germaniei
Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii
Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova
Fondului Monetar Internaţional
Organizaţiei Naţiunilor Unite
CEC
Guvernului Republicii Moldova
Parlamentului Republicii Moldova
Procuraturii Generale
CNA
Promo-lex
ADEPT
Presei libere din R. Moldova
                                               
Campania electorală prezidenţială din Republica Moldova a demarat zilele acestea cu informaţii extrem de îngrijorătoare, practic din fiecare raion al ţării. În goana de a obţine locul 1 în buletinul de vot, dar şi din orgoliul de a demonstra că cetăţenii ar susţine acest partid-stat, timp de 24 de ore au fost adunate, chipurile, 25 de mii de semnături în favoarea lui Marian Lupu. Este o dovadă în plus că Partidul Democrat din Moldova, protectorul hoţilor şi al jefuitorilor continuă să sfideze bunul-simţ, ignorând Constituţia şi legile Republicii Moldova în tendinţa de a uzurpa toată Puterea şi suveranitatea poporului.

Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” cunoaşte în detaliu practica colectării semnăturilor pe listele de subscripţie. Mulţi dintre colegii noştri au participat, în calitate de membri ai Grupului de Iniţiativă pentru organizarea Referendumului Constituţional, la zeci de asemenea proceduri. Putem afirma cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularităţile de desemnare şi înregistrare a candidaţilor la alegerile pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova”, adoptat recent, prin Hotărârea CEC, nr.113 din 18 august 2016. Activitatea de colectare a semnăturilor de către partidul finanţat de oligarhie a fost practic invizibilă, în comparaţie cu activităţile publice ale Platformei DA şi ale altor formaţiuni politice ce respectă legislaţia.

Avem convingerea că acest Regulament a fost elaborat de CEC la comanda celui care, neavând nicio funcţie oficială, ilegal şi abuziv a fost declarat „coordonator al tuturor instituţiilor statale”, regulament care are scopul de a favoriza partidul/partidele agreate de „coordonator” în faţa celorlalţi concurenţi loiali Legii şi Statului de DREPT. Atragem atenţia că Regulamentul menţionat a apărut fără a fi supus procedurii transparenţei decizionale.
Cetăţenii ne anunţă că structurile de stat au obligat propriii angajaţi să semneze listele de prescripţie, fiind şantajaţi că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poşta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, şcoli, spitale,etc.

Aceleaşi surse spun că acoliţii lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial.

Îngrijorarea noastră ţine de faptul că, prin aceste acţiuni ilegale, manipulări şi presiuni, scrutinul este deja încheiat, iar candidatul PDM ar putea fi declarat „învingător” chiar înainte de numărarea voturilor.

Putem constata, aşadar, că super-operativitatea de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin colectarea anticipată şi fabricarea semnăturilor, prin utilizarea resurselor administrative, dar şi a altor ilegalităţi.

De asemenea, avem bănuiala rezonabilă că PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare ce nu corespund cerinţelor legale, însă care vor fi completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, lucru care este strict interzis. Aceasta înseamnă, bineînţeles, şi o concurenţă neloială faţă de ceilalţi actori electorali.

Comportamentul tot mai obraznic şi chiar criminal al Partidului Democrat din Moldova, pe parcursul ultimelor două scrutine electorale şi la începutul actualului ne face să nu avem nici cea mai mică încredere în obiectivitatea CEC şi a instituţiilor de drept din Moldova, de aceea cerem:

  1. Accesul imediat şi necondiţionat al reprezentanţilor partidului politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”, ale altor părţi interesate, inclusiv OSCE la setul de documente, prezentat de PDM pentru înregistrarea candidatului său la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Facem apel către alte partide şi pretendenţi, către observatorii naţionali şi cei internaţionali să delege câte un reprezentant la CEC, către orele 10:00 ale zilei de 05.09.2016;
  2. Auditul extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei, pentru a stabili care este motivul creşterii explozive a numărului de alegători, cu peste un milion de persoane, în condiţiile descreşterii continue a populaţiei Republicii Moldova;
  3. Elaborarea şi adoptarea de către Comisia Electorală Centrală a unui regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a Birourilor secţiilor de votare şi a Consiliilor electorale de circumscripţie, în special reglementând şi transparentizând procedurile în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid.
Facem apel către toţi concurenţii electorali, care pledează pentru scoaterea statului din captivitate, restabilirea orânduirii constituţionale să lansăm un front comun împotriva abuzului, sfidării legii şi bunului simţ, inclusiv prin pregătirea unei acţiuni de protest de amploare în viitorul apropiat.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.