Declaraţia a fost făcută de ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, în cadrul reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele participante OSCE, care a avut loc la  Potsdam (Germania).

Lazăr Comănescu a felicitat preşedinţia-în-exerciţiu a OSCE pentru reuşita organizării unei runde de negocieri în format "5+2" (Berlin, 2 — 3 iunie 2016), precizând, totodată, importanţa reluării acestora, după doi ani de întrerupere.

Şeful diplomaţiei române a transmis mesaje-cheie pe domenii de interes prioritar pentru România, cu accent pe reconfirmarea sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi impulsionarea acţiunii OSCE în soluţionarea conflictelor prelungite.

Ministrul de la Bucureşti a mai subliniat necesitatea implementării depline a angajamentelor asumate de statele participante OSCE pe toate cele trei dimensiuni ale activităţii Organizaţiei: politico-militară, economică şi de mediu şi umană. El a evidenţiat contribuţia specifică a României în contextul deţinerii, în 2016, a mandatului de preşedinte al Comitetului de Securitate al OSCE, precum şi pregătirile pentru preluarea, la începutul anului 2017, a preşedinţiei Forumului pentru Cooperare în domeniul Securităţii/ FSC.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a susţinut funcţionarea corespunzătoare a mecanismelor şi instituţiilor autonome ale OSCE, precum şi a prezenţelor în teren ale Organizaţiei. Totodată, a sprijinit implementarea angajamentelor OSCE în domeniul combaterii ameninţărilor transnaţionale şi promovarea unor abordări integrate a provocărilor de securitate cu impact multidimensional, se mai arată în comunicat.