„Concluziile care se desprind din acest sondaj: întâi, falimentul partidelor din fosta alianţă, aşa-zisă pentru integrare europeană. Aceste partide care au fost la guvernare cinci-şase ani, pur şi simplu dispar din sondaje. Aceeaşi se poate spune despre liderii care abia supravieţuiesc din aceste partide. Este vorba de Iurie Leancă şi Mihai Ghimpu. Cred că domnul Leancă şi Ghimpu sunt nişte iepuraşi în favoarea lui Plahotniuc şi a partidului său, cu scopul de a ciupi câteva procente, mici, dar importante, din scorul pe care îl va obţine un eventual candidat comun al partidelor antioligarhice, fie Maia Sandu sau Andrei Năstase”, a afirmat Socor.

Comentatorul politic mai spune că nu este o surpriză că Marian Lupu este cotat în acest sondaj aproximativ la egalitate cu Maia Sandu şi cu Andrei Năstase. „Trebuie să ne aşteptăm ca în timpul campaniei electorale, televiziunile lui Plahotniuc să îl umfle şi mai mult pe Lupu. Până de curând domnul Lupu era foarte jos în sondaje, iar acum a urcat în jur de până la 10 la sută. Dar să subliniem că aceste cote ale doamnei Sandu, ale domnului Năstase şi ale lui Lupu se situează la aceleaşi nivele în interiorul marjei de eroare. Marja de eroare este de 3 la sută, dar cei trei candidaţi numiţi sunt separaţi de mai puţin de trei la sută în acest sondaj”.

„Plahotniuc, comentând rezultatele de astăzi, se autofelicita. Dânsul spunea că Lupu urcă în sondaje. Cu siguranţă că va urca şi mai mult, probabil va beneficia şi de televiziunile lui Plahotniuc, dar şi de numeroasele primării, consilii locale şi raionale controlate de către partidele lui Plahotniuc”.

Socor a mai declarat că într-un interviu oferit pentru un portal de ştiri din ţară, Plahotniuc se prezintă ca un fel de stăpân al ţării. „În acest interviu, dânsul dă indicaţii, instrucţiuni şi ordine diferitor instituţii de stat. Tot aici Plahotniuc mai spune că el nu deţine niciun post şi este liber, dar el dă aceste instrucţiuni de parcă ar fi şeful ţării, deşi nimeni nu l-a ales în acest post. În acest interviu, Plahotniuc îl prezintă pe Lupu drept singurul care ar putea să aducă stabilitate, ordine şi linişte după prezidenţiale. Care este subtextul? Subtextul este că partidul lui Plahotniuc controlează deja Parlamentul şi Guvernul, deci au nevoie de un personaj loial la preşedinţie”.

Întrebat dacă s-ar putea vorbi astăzi despre un candidat comun şi cum s-ar schimba raporturile într-un eventual sondaj, Socor a declarat că diferenţa dintre Maia Sandu şi Andrei Năstase se află în interiorul marjei de eroare. „Iată de ce, datele sondajului de astăzi nu fac decât să alimenteze incertitudine, tensiune şi spiritul concurent nesănătos între Sandu şi Năstase. De asemenea, se poate observa în mass-media lui Plahotniuc o tendinţă foarte clară pe care Andrei Năstase este obligat să renunţe în mod unilateral la candidatura prezidenţială şi pe de altă parte, i se sugerează lui Sandu că Năstase ar avea intenţii negative faţă de persoana dânsei. Cred că este o manevră foarte transparentă şi că Maia Sandu va şti şi nu se va lăsa manipulată de asemenea manevre.”

Analistul de la fundaţia Jamestown a mai adăugat că Năstase este cel mai temut candidat de către actuala putere, iar Maia Sandu este văzută ca un bun manager şi are contacte în occident, deci, poate deveni un bun premier. „Eu aici văd o împărţire naturală, nu a puterii sau a intereselor, dar a rolurilor şi a competenţelor”, a conchis analistul de la Fundaţia Jamestown.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.