În rezoluţie cei doi congresmani cer între altele pornirea unor investigaţii legate de „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc şi sancţionarea oligarhului Plahotniuc, a finului său Andrian Candu, precum şi a unui şir de funcţionari de rang înalt din Republica Moldova, dacă se va demonstra implicarea acestora în „furtul secolului”.

Jurnaliştii spun însă că, congresmanul american, care a venit cu rezoluţia, este incompetent în ceea ce ţine de situaţia politică a ţărilor din Europa de Est. Ba mai mult, acesta ar fi fost plătit pentru a înainta documentul în Congresul SUA. Astfel, jurnaliştii îl citează mai întâi pe „congresmanul Richard Grenell”, care de fapt nu este congresman, iar asta se poate vedea la o simplă căutare pe internet, ulterior, cei de la Publika TV au modificat ştirea declarând că de fapt acesta este un „fost diplomat american”.
 
Deşi pe site-ul instituţiei media ştirea a fost modificată, la TV este prezentată prima variantă. Deocamdată, instituţiile care reglementează activitatea presei nu s-au autosesizat pe acest caz.


 
Precizăm că un şir de demnitari şi funcţionari din Republica Moldova, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, bănuiţi pentru implicare în jaful secolului şi spălările de bani, urmează să fie incluşi în lista SUA cu sancţiuni internaţionale, blocarea fondurilor, îngheţarea activelor, precum şi interdicţia de a călători în SUA.

Lista se conţine în rezoluţia cu privire la situaţia din Republica Moldova care a fost publicată pe pagina oficială a Congresului Statelor Unite.
 
Documentul a fost introdus, la solicitarea lui Andrei Năstase, în Camera Reprezentanţilor de către congresmanul Randy Weber (Republican din Texas) şi congresmanul Trent Franks (Republican din Arizona). Oficialii americani propun crearea unui document similar cu lista Magnitsky şi pentru Vladimir Plahotniuc.

Din lista demnitarilor şi funcţionarilor din RM pe al căror nume urmează să fie aplicate sancţiuni internaţionale cu blocarea fondurilor şi îngheţarea activelor, precum şi cu interdicţia de a călători în SUA, dacă se va dovedi că aceştia au fost implicaţi în fraudele bancare şi spălările de bani, fac parte: prim-vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie din Moldova, Mihai Poalelungi, procurorul general interimar Eduard Harunjen, directorul general al Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, ministrul de Interne Alexandru Jizdan, preşedintele Curţii de Apel Chişinău Ion Pleşca şi oamenii din anturajul lui Plahotniuc, Serghei Iaralov şi Dorin Damir.

Rezoluţia încurajează de asemenea suportul american şi cooperarea cu Republica Moldova pentru lansarea reformelor sociale, economice şi politice şi cere să fie organizate alegeri prezidenţiale libere, echitabile şi democratice în Moldova la sfârşitul lunii octombrie.

Amintim că liderul PPDA, Andrei Năstase, s-a întâlnit cu parlamentarul Randy Weber pe 20 septembrie, la Washington. Într-un comunicat de presă emis de Platforma Demnitate şi Adevăr se menţionează că rezoluţia Congresului american este un mare pas în direcţia cea bună.