Despre aceasta atenţionează omul de afaceri Ion Sturza care, într-o postare pe contul său de Facebook, îi îndeamnă pe liderii forţelor antioligarhice să aibă curaj şi înţelepciune.

„Dodon preşedinte nu va demonta sistemul oligarhic actual. Avid de putere şi plăceri ale vieţii, se va înţelege de minune cu foştii săi prieteni de privatizări. Singurii care ar mai putea drege (strica) busuiocul sunt Andrei Năstase şi Maia Sandu. Poate vor avea curajul şi înţelepciunea în al 12-lea ceas. Fără front comun, sunt puţine şanse de a trece măcar în turul doi. Dacă nu, felicitări, Igor Nicolaevici, aţi câştigat Jackpot-ul vieţii!”, afirmă Ion Sturza. 

„Igor Ivanovici Dodon este un politician de 2-3%. A demonstrat-o ani la rând, până a devenit „copilul” răsfăţat al politicii moldoveneşti, pe al cărui cap au început să cadă pomene nesperate. Să fi fost doar o rugă a patriarhului Kiril? Nu cred. Mai degrabă a colegilor de „breaslă” albastra a Înaltpreasfinţitului”, a adăugat omul de afaceri.

Redăm mai jos postarea integrală a lui Sturza.
 
Toamna se numără dodonii

Igor Ivanovici Dodon este un politician de 2-3 %. A demonstrat-o ani la rând, până a devenit „copilul” răsfăţat al politicii moldoveneşti, pe al cărui cap au început să cadă pomeni nesperate. Să fi fost doar o rugă a patriarhului Kiril? Nu cred. Mai degrabă a colegilor de „breaslă” albastra a Înaltpreasfinţitului.

Aşadar:

- Ceva timp în urmă Kremlinul îi oferă un cec în alb care îi permite să cheltuie MILIOANE de USD pentru „soluţii”. Pentru bani de buzunar şi un „teremok” cu trei etaje, schema bizară de „edinoe okno” la exporturi în Rusia. S-a alertat cineva la Chişinău de unde ia banii? Nu.

- Generos a fost şi „garantul stabilităţii” de la Chişinău, dar şi vechi partener de privatizări, care, în complicitate cu Vladimir Voronin, au distrus prin umilinţă Partidul Comuniştilor. Iar pentru purtare „exemplară” şi ca investiţie în viitor, i s-au asigurat licenţe TV, suport mediatic şi o vorbă bună la Washington.

- Dar culoarul pentru Dodon a fost deschis de Curtea Constituţională prin „fina ajustare” a Constituţiei şi înlăturarea de la alegeri a lui Renato Usatîi, alt „copil minune” cu ochii spre Răsărit.

- Şi PD, ca partid, îşi aduce contribuţia. Candidatura lui Marian Lupu, cel mai cunoscut dintre anonimii ultimilor ani, „cade” nesperat de bine. În treacăt fie spus, în sondajele interne Lupu a fost depăşit cu mult de domnii Filip, Diacov şi Plahotniuc. E şi asta o strategie: ei, vezi cât contezi?!

- Puzderia de candidaţi care vor rupe şi ei atomi din opozanţii reali pe dreapta.

- Diplomaţii occidentali, exaltaţi de promisiunile lui Igor Ivanovici de a duce Moldova în Europa pe bani ruseşti (sic!). Nici promisiunea dată doamnei Nuland de "stabilizatori" că nu va trece un candidat al Kremlinului nu mai pare a fi un impediment. Vremuri noi, năravuri noi, geopolitică nouă. După coşmarul din Siria şi tancurile reale din Donbas, cele virtuale din Moldova nu mai par o prioritate...

-furtul "miliardului"

- Candidaţii de dreapta, care o bâlbâie cu candidatul unic, singurul care ar avea şanse. Separat riscă să nu treacă nici măcar în turul doi... Ce bucurie a „nebunilor”!

Un sentiment de fatalism şi lehamite domină astăzi la Chişinău. Numai diplomaţii români par niţel alertaţi. După atâţia ani şi resurse investite în „stabilizare” în Republica Moldova, să te trezeşti în faţa perspectivei de a „pupa mâna” celui care a umilit România cu o insistenţă paranoică!? Nu-i bai, au mai fost „mutanţi” în istoria recentă, triunghiul Voronin-Băsescu-Saakaşvili, spre exemplu.

Dar să nu ne facem prea multe griji, zic eu. Dodon preşedinte nu va demonta sistemul oligarhic actual, „stabilizat” cu atâta grijă de Bucureşti şi Washington. Avid de putere şi plăceri ale vieţii, se va înţelege de minune cu foştii săi prieteni de privatizări.

Aşa că „stabilizarea” va mai dura. Până când? Până se vor termina banii din rezervele BNM, dar şi buzunarele moldovenilor. Cică, FMI şi România stau cu dolarii la hotar. Aşa că mai avem niţel de aşteptat...

Singurii care ar mai putea drege (strica) busuiocul sunt Andrei Năstase şi Maia Sandu. Poate vor avea curajul şi înţelepciunea în al 12-lea ceas. Fără front comun, sunt puţine şanse de a trece măcar în turul doi. Dacă nu, felicitări, Igor Nicolaevici, aţi câştigat Jackpot-ul vieţii!

Să aveţi o săptămână cât mai bună!

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.