Astăzi, Moldova trece prin cea mai dificilă, dramatică şi tragică perioadă de la declararea independenţei. De această dată, nu este o consecinţă a unor factori externi sau presiuni. În 2009, un grup de persoane au luat Moldova în captivitate, iar întreagă naţiune a fost făcută ostatică. Aceste persoane au înlocuit regimul comunist, considerat demn de dispreţ, care strangula libertăţile fundamentale ale omului, monopoliza economia şi care a preluat controlul deplin al fluxurilor financiare.

Din păcate, fostul regim comunist a fost înlocuit cu unul cleptocratic care, pur şi simplu a transformat schemele vechi de furt în furturi de miliarde de dolari. Mai mult, în locul unui singur canal de televiziune comunist, acum există cel puţin şase canale deţinute de un singur mogul, în timp ce 85% din mass-media aparţine lui Vladimir Plahotniuc, omul care controlează regimul de la Chişinău, din umbră, ca un dictator.

Până pe 7 aprilie 2009, Plahotniuc era în spatele preşedintelui comunist Vladimir Voronin. Plahotniuc a preluat puterea în 2009, atunci când au început atacurile de tip raider asupra sistemului bancar al ţării, preluarea controlului asupra exporturilor de metale, controlul asupra telecomunicaţiilor, resurselor energetice şi proprietăţilor de stat.

Curţile Supreme de Justiţie din Londra şi Edinburgh au demonstrat că Plahotniuc a comis atacurile raider şi a deposedat numeroşi proprietari de afaceri de acţiunile lor legale cu ajutorul sistemului de justiţie corupt din Moldova.

În timp ce familia lui trăieşte într-o casă de milioane în apropiere de Lacul Geneva, pensia medie în Republica Moldova este de doar 45 de euro. Plahotniuc este, de asemenea, cunoscut prin faptul că deţine mai multe identităţi şi a fost supus unor anchete penale în România. El posedă cel puţin trei cetăţenii, inclusiv cea a Rusiei. Mai mult, el a fost monitorizat de Interpol pentru legăturile sale cu gruparea criminală din Rusia Solnţevskaia.

După capturarea instituţiilor de stat, Plahotniuc a orchestrat o campanie de defăimare împotriva liderilor opoziţiei. Au fost fabricate cauze penale, au fost interceptate convorbirile telefonice prin intermediul poliţiei. Totodată, mai mulţi protestatari au fost arestaţi. Cea mai recentă cascadorie a lui Plahotniuc a fost furtul de miliarde de dolari din rezervele naţionale, fiind ajutat de oameni de afaceri controversaţi cum ar fi Ilan Shor şi Serghei Iaralov.

Serghei Iaralov deţine diverse cetăţenii, inclusiv cetăţenia SUA. Mai mult, el are o proprietate de lux într-un zonă rezidenţială din Boston. O mare parte din banii furaţi de către Plahotniuc vine de la Fondul Monetar Internaţional, care include şi contribuţiile cetăţenilor SUA.

Chiar dacă presa liberă a vorbit mult despre beneficiarul final al jaful secolului, care este Plahotniuc, dar şi după dezvăluirile fostului şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sistemul de justiţie captiv nu a făcut nimic pentru a-l interoga. Mişcarea protestatară a generat o alternativă politică pe care am deosebita onoare să o conduc, fiind cunoscută sub numele - Platforma Demnitate şi Adevăr care va participa la viitoarele alegeri prezidenţiale din 30 octombrie.

Există riscul ca aceste alegeri să aibă loc în cadrul unei autorităţi electorale captive, cu aproximativ un milion de suflete moarte pe listele electorale, ceea ce reprezintă o treime din numărul total de alegători. Astfel, Republica Moldova ar putea fi un concurent în Cartea Recordurilor Mondiale, din moment ce, potrivit ultimelor statistici, are în mod oficial mai mulţi alegători decât populaţie.

În cazul în care comunitatea internaţională nu va aplica sancţiuni regimului actual, dacă Plahotniuc nu va fi oprit în viitorul apropiat, iar ameninţările la adresa liderilor opoziţiei nu se vor opri şi alegerile nu vor fi libere, corecte şi democratice, Moldova riscă să se transforme într-un nod al criminalităţii internaţionale şi al spălării banilor, precum şi într-o închisoare pentru propriii cetăţeni.

106 persoane pleacă din Moldova în fiecare zi, fiind alungate de sărăcia feroce, corupţie şi dictatură. După spălarea celor 20 de miliarde de dolari din Rusia de către Plahotniuc şi sistemul său de justiţie corupt, după jaful de miliarde de dolari, după parada militară pe care oamenii au privit-o din spatele unui gard metalic în timp ce erau împroşcaţi cu gaze lacrimogene, singura speranţă a Moldovei pentru libertate sunt partenerii săi de dezvoltare - Uniunea Europeană şi SUA - care trebuie să reacţioneze la strigătele de ajutor ale unei naţiuni ostatice în inima Europei.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, pentru The Daily Caller