Primul în top este deputatul PLDM Nae-Simion Pleşca, care a declarat trei apartamente, inclusiv unul la Bucureşti, şi două case de locuit ce ar însuma suprafaţa totală de peste 1.200 metri pătraţi. În toate cinci, Pleşca deţine o cotă-parte de 50%. Cel mai scump, potrivit actelor, este un apartament din Chişinău, achiziţionat în 2012, cu o suprafaţă de 129 de metri pătraţi şi o valoare cadastrală de 1.924.624 lei. 

Liberal-democratul este urmat de deputatul neafiliat Eugen Carpov, fost viceprim-ministru pentru Reintegrare. Legislatorul a trecut în declaraţie patru apartamente, toate în Chişinău, şi o casă de locuit la Cricova, achiziţionată în 2014, cu o valoare cadastrală de peste 1,6 milioane lei. Al treilea în clasament este colegul său din Legislativ, liberal-democratul Chiril Lucinschi. Demnitarul deţine patru imobile locative: două apartamente şi o casă de aproape 500 de metri pătraţi în Chişinău, precum şi o vilă la Odesa. 

Ministra Sănătăţii Ruxanda Glavan are, de asemenea, patru imobile, conform declaraţiei de venituri pentru 2015. Familia Glavan deţine o casă de locuit de 50 de metri pătraţi, încă din 1989 şi o alta de 349 de metri pătraţi dată în exploatare în 2006 şi estimată la peste 1,7 milioane lei. Totodată, ministra mai are în proprietate două apartamente. Glavan a figurat anterior în mai multe anchete jurnalistice. Una dintre ele scotea la iveală că firma Glavirux SRL, fondată de actuala ministră a Sănătăţii, s-a bucurat de succes în afacerile cu statul. Doar în perioada ianuarie-iulie 2015, timp în care Ruxanda Glavan era ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei, compania a semnat12 contracte cu diverse instituţii medicale de stat, pentru aprovizionarea cu medicamente şi instrumente medicale în valoare de 319.000 lei. La 30 iulie 2015, odată cu învestirea unui nou Guvern, Ruxandei Glavan i-a revenit funcţia de ministră a Sănătăţii. Peste câteva zile, pe 14 august 2015, Glavirux SRL îşi schimbă atât denumirea, cât şi fondatorul. 

Printre demnitarii cu câte patru locuinţe se mai numără Anatolie Ghilaş, director general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, democratul Oleg Sârbu şi primarul de Orhei Ilan Shor. 

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a scris acum câteva luni că Anatolie Ghilaş, care este şi naşul ex-premierului Vlad Filat din prima căsnicie, a lucrat timp de zece ani în oficiul cadastral din Chişinău. Deşi cu un salariu de circa 10.000 de lei lunar, el a reuşit, printre altele, să adune averi pentru un apartament şi trei case de locuit impresionante. Apartamentul, dobândit în 2009 printr-un contract de antrepriză, are 110 metri pătraţi şi o valoare cadastrală de 750.000 de lei. O casă de locuit cu două construcţii auxiliare a fost obţinută printr-un act de donaţie în 2003. Deşi are o suprafaţă de 177 de metri pătraţi, casa este evaluată la doar 144.000 de lei. O altă casă de locuit, cu o construcţie auxiliară, a fost finisată în 2006 şi este estimată la 763.000 de lei. A treia casă, cu cinci construcţii auxiliare, şi o suprafaţă de 108 metri pătraţi a fost terminată în 2009 şi valorează cadastral 214.000 de lei. Vineri, 16 septembrie, şeful statului, Nicolae Timofti, l-a decorat pe Anatolie Ghilaş cu Ordinul de Onoare.

Deputatul PD Oleg Sârbu are două apartamente şi două case de locuit, toate la Edineţ, potrivit actelor. Şi el a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, potrivit căreia două firme dintre cele nouă pe care le deţine sunt furnizoare constante de produse alimentare şi combustibil pentru trei internate psihoneurologice din nordul ţării, toate fiind gestionate de Ministerul Muncii, condus în anii 2013-2015 de colega sa de partid, Valentina Buliga.

Ilan Shor, acuzat de spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, are trei apartamente cu o suprafaţă totală de aproape 500 de metri pătraţi şi o casă de locuit de peste 200 de metri pătraţi pe care a cumpărat-o în 2014. Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că, deşi în dosarul ex-premierului Vlad Filat edilul de Orhei stipula sume exorbitante pe care i le-ar fi transmis lui Filat, din declaraţiile de avere pentru anii 2013-2014 reieşea că acesta ar avea conturile şi buzunarele aproape goale.

În topul Asociaţiei „Adept” au mai intrat deputaţii Vladimir Voronin şi Alexandr Bannicov, precum şi Grigore Varaniţa, directorul ANRCETI. 

Autorii clasamentului precizează că în top se regăsesc zece din 27 de demnitari incluşi în această categorie, selectaţi în ordine descrescătoare conform numărului de imobile şi valorii cumulate a acestora. Au fost examinate casele, apartamentele şi vilele, inclusiv cele aflate în proces de construcţie, fără a lua în calcul spaţiile comerciale sau alte imobile cu destinaţie nelocativă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.