„Pretinsa luptă contra corupţiei este, de fapt, o manipulare - o manieră de a-i îngenunchea pe cei „neascultători” şi de a-i avertiza pe cei care se pregăteau să iasă din captivitate. Oare de ce procurorul general se face a nu vedea hotărârile judecătoreşti prin care au fost scoase milioane din bugetul de stat, hotărâri în baza cărora au fost efectuate operaţiuni de spălare a miliarde de dolari prin sistemul bancar naţional, a fost devalizat întregul sistem bancar? În schimb îl vedem cum se chinuie să obţină sancţionarea judecătorilor care, în virtutea legii, au pronunţat hotărâri contrare aşteptărilor puterii politice. Oare nu este clară misiunea reală a acestui luptător contra corupţiei?”, a declarat Domnica Manole în cadrul unui interviu pentru report.md.

Magistrata mărturiseşte că intenţionează să demonstreze comunităţii internaţionale în ce hal a ajuns justiţia din Republica Moldova prin procesul de contestare a actelor procesuale emise împotriva sa.

„Prin procesul iniţiat în instanţele judecătoreşti de contestare a tuturor actelor procesuale emise în privinţa mea, vreau sa demonstrez societăţii şi comunităţii internaţionale care este scopul real al acestui proces penal. Vreau ca societatea si comunitatea internaţională să înţeleagă cum stau lucrurile în justiţia din Republica Moldova – să înţeleagă în ce hal a ajuns justiţia”, subliniază judecătoarea.

De asemenea, Manole accentuează faptul că s-a angajat în această luptă nu pentru a câştiga, ci pentru a le da oamenilor o speranţă şi a demonstra celor care şi-au subordonat justiţia că mai există judecători care pot opune rezistenţă.

„Cei care cred că şi-au subordonat justiţia trebuie să înţeleagă că sunt încă judecători cu verticalitate care le pot opune rezistenţă. M-am angajat în această luptă, nu pentru a câştiga, ci pentru a le da oamenilor o speranţă. Vreau să încerc să demonstrez că încă nu este totul pierdut… O dovadă a celor menţionate este modul în care a fost amânată examinarea cererii de recuzare de către secretariatul Curţii Supreme de Justiţie. Instanţa de judecată, care avea obligaţia de a deschide şedinţa şi de a dispune amânarea şedinţei cu stabilirea termenului de judecare a cauzei, a lăsat judecarea cauzei la discreţia secretariatului, care a convocat pretinsa şedinţă de judecată în holul instanţei. Culmea, în prezenţa reprezentanţilor ambasadelor şi a presei”, spune Domnica Manole.

În aceeaşi ordine de idei, judecătoarea opinează că CSM şi CSJ promovează iniţiative legislative în detrimentul sistemului judecătoresc.

„CSM nu vrea să promoveze judecătorii în mod transparent şi pe bază de meritocraţie. Am fost şi mai suntem martori la promovarea unor iniţiative legislative în detrimentul sistemului judecătoresc de către conducerea CSM şi a CSJ, instituirea unor practici sovietice de impunere a unui mod viciat de judecare – tentative curmate recent de Curtea Constituţională. E firesc ca atunci când sesizezi aceste jocuri să suspectezi CSM de faptul că nu apără interesele sistemului judecătoresc, ci anumite interese străine”, a conchis magistrata.

 Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.