Potrivit ultimelor informaţii publicate de CEC, numărul total de alegători din Republica Moldova este de 3.237.032, iar 2.853.802 cetăţeni reprezintă numărul de cetăţeni cu drept de vot atribuiţi la circumscripţiile electorale din ţară.

„Avem 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot în RM, inclusiv cei cu domiciliul în stânga Nistrului, 80 de mii cei care nu au declarat reşedinţa sau domiciliul în RM, alţi circa 80 de mii care au plecat peste hotare. Dimineaţa, în ziua votării, vom face anunţul despre numărul exact de alegători. Azi vorbim despre o anumită aproximaţie”, a declarat fostul preşedinte al CEC şi membru actual, Iurie Ciocan.

Cifrele prezentate de CEC au fost criticate de ex-vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, care afirmă că numărul alegătorilor de pe listele electorale este mai mare decât numărul populaţiei Republicii Moldova.

„Numărul de alegători de pe listele electorale este mai mare decât numărul populaţiei. Vedeţi dacă comparaţi datele de la Statistică cu cele din Registrul de Stat al Alegătorilor. Este important ca CEC, Registrul de Stat al Populaţiei şi BNS să pună pe site informaţiile cu privire la numărul de alegători. Să se facă actualizarea cum se schimbă numărul de alegători în fiecare localitate”, a declarat Ştefan Urâtu.

„Am vrut să întreb noua componenţă a CEC de ce, contrar prevederilor electorale, listele electorale care au fost utilizate la alegerile parlamentare din 2014 şi la cele locale din 2015 până acum nu sunt în arhiva CEC? Există o decizie a Curţii de Apel prin care este suspendată hotărârea CEC prin care s-a decis ca listele electorale să fie trimise la primării, chipurile acolo se va face o actualizare la registratori. Ce modificări s-au făcut în Registrul de Stat al Alegătorilor după ce aceste liste au fost trimise? Eu am fost şi am văzut că în toate primăriile nici măcar nu au fost deschise”, a adăugat Ştefan Urâtu.

„CEC îşi doreşte să tipărească liste cât se poate de actuale şi corecte, dar nu este cazul să vă explic care sunt datele regăsite în Registrul de Stat al Alegătorilor. Datele nu se includ de către CEC, ele se preiau din Registrul de Stat al Populaţiei”, a fost explicaţia noului preşedinte al CEC, Alina Russu.

Precizăm că anterior, Ştefan Urâtu a lansat acuzaţii grave la adresa fostei conduceri a CEC. Potrivit lui Urâtu, alegerile parlamentare din 2014 au fost fraudate în proporţie de 15 la sută, iar cele locale din 2015 - între 5 şi 20% în funcţie de localitate. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.