Sturza consideră că banii acordaţi de FMI au plecat în rezerva de stat, de unde au şi fost „pierduţi” de Moldova. În aceste circumstanţe sistemul financiar este extrem de vulnerabil.

„Să o spunem sincer, banii FMI s-au dus pentru consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova, crearea rezervelor. Ele ajungeau în rezerva de stat ş.a.m.d. Ele de acolo au fost pierdute de către statul nostru. Sistemul financiar rămâne extrem de vulnerabil, aceleaşi 70% de incertitudine care se transformă în cei 70% de acţionari neclari în sistemul bancar. Furtul nu a fost niciodată, propriu-zis, stopat. Şi nu numai prin lucruri banale, ca transferurile în offshore, dar prin aceleaşi credite neperformante”, a declarat fostul prim-ministru în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Ion Sturza mai remarcă faptul că sistemul bancar este cel mai slab element al sistemului economic al Republicii Moldova, acesta fiind sursa principală care alimentează statul corupt şi captiv. Astfel, în cazul în care se va face ordine în acest sistem va dispărea şi generatorul principal care menţine actualul sistem politic.

„Acest sistem financiar corupt, delapidat cinic este şi sursa majoră a resurselor care alimentează statul corupt, statul captiv. Dacă se face ordine în sistemul bancar, nu mai sunt bani pentru a menţine sistemul politic aşa cum este configurat astăzi. Alte resurse gen „Metalferos” sau „Moldtelecom” sau deal-ul cu Şevciuk...”, a mărturisit Sturza.

Fostul premier a subliniat şi faptul că după o perioadă de incertitudine şi umilinţă FMI a procedat dur şi a prezentat un şir de cerinţe care, în opinia sa, sunt imposibil de realizat într-un timp foarte scurt.

„FMI, ca de obicei, şi-a respectat regulile sale interne. Şi dacă Republica Moldova a semnat cele 19 precondiţii, trebuie să le execute pe toate, una ca una. Nu ştiu ce poate se să întâmple, ce influenţă poate fi la bordul FMI ca să se întâmple altceva, lucru pe care eu îl consider astăzi, din păcate, improbabil. Improbabil ca termen, ca implicare a deciziilor care ar fi trebuit luate”, a conchis omul de afaceri.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.