Reputaţia partidului democrat este la pământ. Şi e o discrepanţă strigătoare la cer aici: pe de o parte acest partid este la guvernare şi determină tot în această ţară, iar pe de altă parte încrederea în acest partid este foarte joasă. Prin definiţie se cere o reformă, se cere ca lucrurile să fie aduse într-o concordanţă anumită. Dar iată dacă sincer se doreşte o reformă sau se doreşte să se camufleze lucrurile urâte care sunt la suprafaţă acum, nu se ştie.

Deocamdată, totul pare o făcătură. Şi cu siguranţă se poate spune doar că PD-ului îi va fi foarte greu să recâştige încrederea alegătorilor fără vărsări de sânge. Am în vedere că o serie de persoane din partea de sus a partidului democrat trebuie să plece. Reputaţia lor este pierdută iremediabil. Când a făcut anunţul, Vlad Plahotniuc, liderul neformal al PD, nu a vorbit totuşi despre remanieri. A argumentat că „partidele trebuie să facă schimbări şi să se adapteze mai bine la realitate, la ceea ce vor oamenii”, a conchis Ţăranu.

Analistului politic Corneliu Ciurea întrevede îndărătul acestui anunţ dorinţa democraţilor de a merge în campanie cu o tactică de „aruncare de măşti”, care de altfel i se pare expertului lipsită de şanse.

„Nu-mi este clar ce exact se anunţă. O dorinţă de reformare radicală a partidelor este greu de realizat. Este nevoie desigur de debarasarea de făţărnicia care există în sistemul nostru politic, şi cred că la asta se referă Plahotniuc - la o aruncare de măşti - dar cred că pentru moment acest lucru este imposibil: mai întâi pentru că sistemul democratic este unul profund manipulativ, apoi pentru că Moldova trebuie să oscileze între trei vectori - UE, SUA şi Rusia - şi nu poate să-şi dezvăluie interesele sale naţionale, şi în al treilea rând, există o agendă internă care ţine de situaţia economică, iar alta externă, care ţine de lupta cu corupţia, dar există cumva o contradicţie între aceste două agende. De aceea, ceea ce anunţă Plahotniuc mi se pare greu de realizat. Disponibilitatea anunţată de Partidul Popular European condus de ex-premierul Iurie Leancă de a negocia un acord de parteneriat cu coaliţia majoritară controlată de PDM a alimentat presupunerea că Iurie Leancă ar putea fi înaintat de majoritatea parlamentară la funcţia de şef al statului. Leancă a respins însă această supoziţie.

Oazu Nantoi, singurul din PPEM care s-a opus parteneriatului cu puterea, a numit gestul lui Leancă drept „cârdăşie” cu Vlad Plahotniuc şi a spus că aceasta va face ca „în turul doi să iasă doi candidaţi - ambii din buzunarul” oligahului care controlează în prezent puterea în Republica Moldova. Corneliu Ciurea spune că totuşi, strategia puterii în campania electorală rămâne deocamdată neclară. „Cunoaştem dorinţa puterii de a-l promova pe Plahotniuc cât mai sus spre stele, dar există limite ale acestei dorinţe şi din această cauză s-ar putea ca puterea să meargă pe un scenariu B, nu pe cel optim. Ca în cazul cu premierul. Atunci tot s-a dorit să se meargă pe un scenariu maxim, după care s-a deraiat spre un scenariu de mâna a doua. Din această cauză nu putem spune acum care va fi scenariul puterii”, a adăugat Ciurea.