Soţia lui Platon, Evghenia Tulcevskaia, subliniază că îi este frică pentru viaţa omului de afaceri, deoarece anume mărturia lui poate distruge autoritatea mai multor politicieni, inclusiv cea a lui Plahotniuc. Mai multe decese misterioase ale participanţilor sau ale martorilor la furtul din sistemul bancar motivează societatea ucraineană să urmărească îndeaproape evenimentele care se desfăşoară în jurul lui Platon, scrie Korespondent.

Acest şir de decese este alarmant, iar suspiciunile că Platon ar putea să nu mai ajungă până la şedinţa de judecată sunt mai mult decât reale întrucât clanul politic care a venit la putere nu are nevoie de martori în viaţă.

O încălcare flagrantă a procedurii de reţinere a lui Platon accentuează motivaţia politică de eliminare a unui martor periculos pentru Plahotniuc.

Necazurile lui Platon au început după ce în 2011 acesta împreună cu un partener de afaceri a cumpărat de la Plahotniuc acţiuni la Victoriabank, Banca de Economii, compania de asigurări ASITO, dar şi alte active. În aceste afaceri era implicat şi Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului şi finul lui Plahotniuc.

După cum s-a aflat ulterior, aceste active au fost luate ilegal de către Plahotniuc de la oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. În urma vânzării acestor active în 2011, Plahotniuc a legalizat (spălat) banii pe care i-a obţinut prin metode criminale.

În această ordine de idei, este iminentă restituirea imediată a documentului de cetăţean al Ucrainei lui Veaceslav Platon şi cooperarea cu acesta în calitate de martor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.