Organizaţia de apărare a drepturilor omului a emis o declaraţie în care solicită o anchetă minuţioasă şi imparţială în acest caz şi solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi.

„Aceste acţiuni sunt contrare atât standardelor naţionale, cât şi internaţionale cu referire la utilizarea mijloacelor speciale de către poliţie. Mai multe surse mass-media au difuzat informaţii privind utilizarea abuzivă a gazelor lacrimogene de către forţele de menţinere a ordinii de drept, în ziua de sâmbătă, 27 august, în timpul manifestaţiilor cu ocazia Zilei Independenţei RM. „Felicitări”, dragă Republica Moldova – la 25 de ani de independenţă ai şi mai puţine drepturi!”, se spune în declaraţia Amnesty International Moldova.

Organizaţia califică acţiunile poliţiei drept o încălcare flagrantă şi sfidătoare a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forţei şi a Armelor de foc de către forţele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracţiunilor şi tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990 şi anume: „Întru dispersarea întrunirilor ilegale, dar non-violente, organele de asigurare a ordinii de drept trebuie să evite orice folosire a forţei şi mijloacelor speciale, restricţionând aplicarea forţei doar la minimul posibil”.
 
„În acest context solicităm MAI, Procuratura Generală şi toate autorităţile competente să cerceteze minuţios, obiectiv, imparţial şi în termen cât mai restrâns toate abuzurile menţionate, comise de către lucrătorii poliţiei în data de 27.08.2016 în PMAN, inclusiv dacă aceste abuzuri au avut loc la comanda superiorilor şi să facă publice rezultatele anchetei, precum şi pedeapsa aplicată pe acest caz”, se mai spune în declaraţia Amnesty International Moldova.

Menţionăm că accesul oamenilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost interzis în timpul festivităţilor de Ziua Independenţei.

Cetăţenii au fost nevoiţi să urmărească parada de după un gard, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care s-au mobilizat în urma unei campanii pe reţelele de socializare. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.