Fostul legislator şi ex-preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Curţii Constituţionale, Victor Puşcaş, consideră că misiunea şefului statului este de a demonstra că aparţine poporului.

„Să vadă lumea, oamenii, că el cu adevărat este preşedintele întregului popor şi indiferent de etnie, de starea materială, pentru el toţi sunt egali şi să facă în aşa fel ca să prospere RM. Trebuie să se ridice mai sus decât activează partidele politice, deoarece clasa politică a rămas în urmă faţă de necesităţile care stau în faţa RM. Să influenţeze clasa politică ca ea să lucreze pentru popor, să meargă la dialog permanent cu poporul, să avem aşa un preşedinte care o dată în săptămână sau o dată în lună ar ieşi în faţa poporului şi ar povesti cum merg treburile în RM şi ce face clasa politică. Trebuie să aibă un comportament absolut transparent şi public, să demonstreze cum merg reformele şi cine le sabotează, cine le opreşte, cine nu-şi aduce toate eforturile, care partid politic stagnează şi sabotează situaţia din RM. Poporul îl alege şi să demonstreze că este responsabil în faţa poporului şi face nu ceea ce el poate să facă, dar ceea ce trebuie să facă pentru popor. Să ne ridicăm la nivelul ţărilor europene. Noul preşedinte trebuie să fie un om depolitizat. Ce ţine de relaţiile externe, ar trebui să demonstreze că el duce relaţii avantajoase pentru RM, relaţii economice şi chiar şi politice”, susţine Victor Puşcaş.

Şi istoricul, analistul politic şi fostul deputat Anatol Ţăranu crede că dragostea faţă de popor trebuie să fie calitatea definitorie a următorului preşedinte. 

„Republica Moldova tot mai mult arată ca un stat falimentar. Preşedintele care trebuie să fie ales vine să înceapă o reformă, să încerce să dea o vigoare nouă acestui stat. Să nu fie preşedinte al clasei politice, ci să fie preşedintele poporului. Aceste calităţi pe care trebuie să le aibă el, în primul rând este o dragoste faţă de ceea ce se numeşte omul simplu în acestă ţară. El nu trebuie să se conformeze intereselor clasei politice, îndeosebi clanurilor politice. Pe de altă parte, noi ne aşteptăm ca acest preşedinte să aibă un nivel de cultură generală care să reprezinte ţara cu demnitate în interior, dar şi în exterior. Excelent ar fi dacă viitorul preşedinte va vorbi engleza ca să aibă posibilitatea să comunice de la egal la egal cu marii demnitari ai lumii”, a declarat Anatol Ţăranu, deputat în primul Parlament.

La rândul lor, foştii parlamentari Vasile Năstase şi Vasile Zgardan spun că independenţa, dar şi capacitatea de a-i face pe moldovenii care au emigrat să revină acasă, sunt, de asemenea, calităţi importante din profilul viitorului conducător al ţării. 

„Viitorul preşedinte îl văd ca un om de caracter, un om de curaj, de mare curaj, un om care să-şi ia responsabilitatea scoaterii statului din captivitate, readucerea Republicii Moldova pe orbita democraţiei şi a statului de drept, întoarcerea miliardului într-un timp relativ scurt, pedepsirea tuturor celor care au participat la acest jaf, eliminarea schemelor criminale din structura economică a ţării. Dar principalul lucru pe care îl văd la viitorul preşedinte este aplecarea lui către oameni. El trebuie să ia în mâini destinul fiecăruia. Neapărat să aibă grijă de cei care au plecat în străinătăţi să le creeze condiţii astfel încât oamenii să poată reveni acasă. Viitorul preşedinte trebuie să fie opusul actualului, adică să fie într-un contrast vizibil cu actualul preşedinte care este unul practic inexistent”, afirmă Vasile Năstase.

„Cel mai important pentru un preşedinte de ţară este independenţa sa, deci în toate acţiunile sale trebuie să fie independent, ceea ce nu este acum. Care poate lua deciziile în urma consultării nu cu partidele, dar cu toată societatea civilă. Preşedintele trebuie să fie un om curajos, un om cu demnitate, un om care îşi iubeşte oamenii, poporul, un om care nu se va teme la orice discuţie să plece cu oamenii, nu neapărat să plece cu 15 bodyguarzi în jurul lui. O persoană cinstită, să nu aibă la spatele lui preferaţi şi nepreferaţi, trebuie să fie un preşedinte al societăţii, a întregului popor”, a declarat Vasile Zgardan.

Amintim că scrutinul prezidenţial va avea loc pe 30 octombrie. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.