„Lansez un apel către conducerile PPDA, PAS şi PLDM de a reveni la masa de negocieri în scopul desemnării candidatului comun. Candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale poate fi desemnat prin două modalităţi. Fie din rândurile partidelor politice: e vorba de doamna Maia Sandu şi domnul Andrei Năstase, fie poate fi desemnată o altă persoană cu suficientă notorietate ca transferul de imagine din partea liderilor politici să fie eficient şi cu verticalitate pentru a se poziţiona univoc de partea poporului în lupta pentru eliberarea statului din captivitate”, a declarat Oazu Nantoi.

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Liberal Democrat ar trebui să meargă împreună şi în alegerile parlamentare, susţine analistul politic.

„Scenariul cel mai eficient de mobilizare a societăţii în scopul eliberării statului din captivitate prevede atât înaintarea candidatului comun pentru funcţia de preşedinte din partea partidelor antioligarhice, precum şi participarea acestor partide într-un bloc comun la alegerile parlamentare ordinare sau anticipate”, spune analistul politic.

Oazu Nantoi a vorbit şi despre calităţile pe care trebuie să le întrunească candidatul pentru funcţia de şef de stat.

„Consider că preşedintele ales în toamna anului curent trebuie să fie unul combativ şi să arunce în aer stabilitatea în ghilimele a statului captiv, bazată pe cinismul, coruperea şi făţărnicia celora care au uzurpat puterea în stat. Preşedintele ales trebuie să protejeze acele vlăstare ale libertăţii şi democraţiei care s-au păstrat în societate graţie rezistenţei opuse de cetăţeni şi să pregătească împreună cu cetăţenii schimbarea din temelii a clasei politice compromise în urma alegerilor parlamentare. Sunt convins că ziua de 30 octombrie poate deveni un pas spre demnitate şi adevăr, spre eliberarea statului din captivitate”, a mai menţionat analistul.

Anterior, PPDA, PAS şi PLDM au anunţat că vor face front comun la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie şi au reiterat intenţia de a propune un candidat unic pentru scrutin. Numele acestuia va fi anunţat mai târziu. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.