„Dl Plahotniuc dispune de foarte multe cărţi de joc. El cu foarte mult talent manipulativ şi-a creat aceste cărţi de joc. Vorba unui politician: dl Plahotniuc are aşi în mânecă, o mulţime de aşi. Politicianul care a inventat expresia asta nu s-ar fi gândit niciodată că altcineva, nu el, dar dl Plahotniuc ar dispune de atâţia aşi în mâneca, dar îi are. Eu cred că dl Plahotniuc are în vedere două scenarii posibile pentru alegeri dacă ele au loc în 30 octombrie fie prin vot popular, fie în Parlament”, a declarat comentatorul. 

„Cred că dl Plahotniuc are două scenarii posibile, ambele favorabile pentru dânsul. Primul scenariu - în turul al doilea ar intra un candidat oficial din partea Partidului Democrat condus de dl Plahotniuc împotriva unui candidat înţeles în mod neoficial cu dl Plahotniuc. Cine ar putea fi un candidat înţeles în mod neoficial cu dl Plahotniuc? Ar putea fi cel mai probabil sau Igor Dodon, sau Iurie Leancă. Dl Plahotniuc are motive egal îndreptăţite să ajungă la o înţelegere fie cu Igor Dodon, fie cu Iurie Leancă”, a continuat Vladimir Socor. 

În context, analistul a spus: „Aţi observat probabil că dl Plahotniuc îl lasă pe Igor Dodon să crească în sondaje. Dl Plahotniuc nu dezlănţuie maşina dumisale represivă sau propagandistică împotriva dlui Dodon, dimpotrivă îl lasă pe dl Dodon să crească, cum se spune „creşte ca pe drojdii”. Îl lasă să crească, nu îi rupe deputaţi din Parlament, a rupt doar un deputat de la Hânceşti, de atunci nu a mai rupt pe nimeni, a lăsat fracţia, fie reale, fie inventate, nu intentează dosare penale, nu-l ameninţă pe cu nimic, nu-l şantajează, nu-i ia consilierii şi primarii din teritoriu ca să se atragă la Partidul Democrat a lui Plahotniuc”. 

„Trebuie să constatăm faptul că Republica Moldova nu se află într-o situaţie constituţională - statul se află în afara Constituţiei”, a punctat analistul politic.

Precizăm că Vladimir Socor a declarat că Leancă nu-şi merită deloc reputaţia de proeuropean. „Dl Iurie Leancă are acum un Acord de parteneriat cu majoritatea parlamentară coordonată de către dl Plahotniuc, dl Leancă este pregătit pentru rolul de costum elegant şi cravată frumoasă într-o vitrină, în vitrina guvernării lui Plahotniuc”, a menţionat expertul Fundaţiei Jamestown în acelaşi interviu. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.