„Iată că şi Voronin vine cu declaraţia că Gaburici a demisionat, întrucât a fost presat sa mai semneze încă o garanţie de stat pentru ca Banca Naţională să crediteze din rezervele valutare, acumulate de-a lungul zecilor de ani, cele trei bănci devalizate cu 7,5 miliarde de lei. Această informaţie confirmă faptul că ţinta finală a furtului triplu a fost rezervele valutare”, a declarat Alexandru Slusari.

„După ce Plahotniuc a deposedat prin atacuri raider acţionarii privaţi de 18%, a atacat Statul, care în scurt timp îşi pierde minimul de control asupra BEM, fiind furat de 23% din acţiuni. Drept rezultat bugetul ţării a pierdut aproximativ 2 mlrd. lei - suma estimativă din 2011 pentru pachetul de 56% din acţiuni la BEM. Din sistemul bancar au fost scoase prin credite şi plasamente neperformante minimum 25 mlrd. lei. Cifra precisă o vom afla după ce vom avea procuratură şi justiţie independentă. Din rezervele valutare sub garanţia Guvernelor Leanca şi Gaburici au fost sustrase 15,1 mlrd. lei chipurile pentru salvarea sistemului bancar. Au atentat la încă 7,5 mlrd. lei”, a punctează vicepreşedintele PPDA etapele fraudei de la bănci. 

Potrivit lui, suma furată din rezervele valutare urma sa fie corelată cu sumele furate din cele trei bănci, dar au intervenit protestele masive ale Platformei DA.

„Este entitatea care a adunat în jurul unei idei nobile de salvare a ţării şi cetăţenilor ei diverse segmente sociale, oameni integri şi profesionişti de diferite naţionalităţi, reuşind să treacă peste retorici geopolitice sterile, şi să se concentreze pe activităţi concrete de consolidare a societăţii şi de opunere de rezistenţă regimului oligarhic. Un rol aparte în acest proces îl are Andrei Năstase, la acea dată un avocat şi activist civic, care, prin abordarea sa a lucrurilor, s-a ridicat de asupra tuturor politicienilor şi funcţionarilor sistemici”, continuă Alexandru Slusari.

„Astăzi este o certitudine faptul că prin protestul masiv din data de 3 mai, organizat de Platforma Civica Demnitate şi Adevăr, Poporul deşteptat al Moldovei a prevenit urmatoarele furturi, iar imediat după asta a fost publicat raportul Kroll. Un capăt bun de rechizitoriu pentru un procuror independent, integru, profesionist. Iar Platforma Demnitate şi Adevăr pentru asta pledează şi asta va face: va da libertate şi va crea condiţii instituţiilor coercitive sa investigheze furturile şi să recupereze miliardele furate la la oameni”, a conchis vicepreşedintele Platformei DA.